Удължават срока за касовите апарати

Касов апарат. Снимка: Архив

Дават на бизнеса още четири месеца

Онлайн магазините ще имат време до 31 март

Софтуерът за управление на продажбите трябва да отговаря на новите изисквания до 31 януари 2020 г.

Срокът за смяна на касовите апарати от фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО) ще бъде удължен с четири месеца, научи „Труд“. Очаква се още в петък Министерството на финансите да пусне за обществено обсъждане промени в Наредбата Н-18 за отчитане на продажбите в търговските обекти.

Предложението е на фирмите да бъде дадено време до края на януари 2020 г. да сменят или модифицират касовите си апарати вместо записания в Наредбата срок до 30 септември. Така от 1 февруари следващата година, ако в един търговски обект има софтуер за управление на продажбите и касов апарат, те ще трябва да са свързани помежду си. Софтуерът ще трябва да управлява всички фискални устройства в търговския обект като касова бележка ще се отпечатва само след подаване на данни от софтуера. А НАП ще получава по електронен път информация за реализираните продажби на всеки 5 минути.

За електронните магазини срокът за изпълнение на изискванията на Наредба Н-18 се предлага да бъде удължен до 31 март 2020 г. В момента Наредбата изисква търговците, които оперират онлайн магазини, да ги регистрират и като софтуер за управление на продажбите, тъй като реално през онлайн платформата се обработват данни за поръчани количества и цени.

Срокът за изпълнение на новите изисквания от фирмите със софтуер за управление на продажбите (СУПТО) ще бъде удължен за втори път. Регистрираните по ДДС търговци, които нямат СУПТО, трябваше да сменят или модифицират касовите си апарати до 31 март. А за търговците със СУПТО срокът беше удължен до 30 септември. На срещи с НАП обаче представители на бизнеса обясниха, че не могат да спазят този срок и поискаха удължаване. Сред проблемите е изискването всеки използван от бизнеса софтуер за управление на продажбите да бъде модифициран според новите изисквания и да бъде регистриран в НАП.

Коментари

Задължително поле