Улесняват лечението на деца с онкоболести

Преговори с родителите водят от около месец от ведомството и от здравната каса като се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите.

Доставчици оттеглят медикаменти от пазара

Родители излязоха на протест заради недостъпни лекарства

Бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания ще бъде елиминирана. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод протеста на родители на деца с онкологични заболявания, който се проведе в четвъртък пред здравното министерство. Недоволстващите настояват да се улесни достъпът до лекарства за децата им. Преговори с тях водят от около месец от ведомството и от здравната каса като се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите.

“Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница - здравна каса”, посочи Начева.

“Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила”, допълни тя.

Процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези заболявания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти, посочват от здравното ведомство. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време - 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

По отношение отпадането на някои лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Начева обясни, че лекарствата отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка на лекарствени продукти от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от положителния лекарствен списък.

За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който за деца се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях.

Коментари

Задължително поле