Издават входни визи за България само за ден

Според разчети на Министерството на външните работи през 2022 г. и 2023 г. страната ни ще загуби по близо 400 хил. лв. заради премахване на таксата за издаване на визи за деца от 6 до 12 години.

Децата до 12 години от страни извън ЕС ще влизат безплатно

Многократни разрешителни за туристите

Визите поскъпват с 20 евро след летния сезон

Входни визи за България ще бэдат издавани само за ден. Ще бъде дадена възможност и да се издават многократни визи със срок на действие от 5 години с туристическа цел, стига гражданинът на страна извън ЕС да гарантира, че разполага с достатъчно средства да се върне в държавата си, а паспортът му е с валидност поне 3 месеца след изтичане на визата. Това предвиждат промени в постановление на МС за реда за издаване на визи, което е пуснато за обществено обсъждане.

Транзитни летищни визи и такива за краткосрочно пребиваване в страната ще бъдат давани в рамките на деня, предвиждат още промените. В момента срокът е 3 работни дни, но заради него отпадна възможността за използване на по-евтини туристически оферти в последния момент.

Сред другите предложени промени е да отпаднат таксите за издаване на визи на деца на възраст до 12 години. В момента има такса от 35 евро за тези на възраст между 6 и 12 г., което според бизнеса затруднява провеждането на ученически лагери у нас. Отпадането на таксата според бранша е добра, макар и закъсняла мярка, тъй като към момента такива лагери не се организират заради страха на родителите от пандемията.

От Министерството на външните работи предвиждат да вдигнат цените за издаване на входни визи за България от 60 на 80 евро, но увеличението ще влезе в сила след края на летния сезон - от 1 октомври 2021 г. Новата по-висока цена няма да се отнася за страните, с които ЕС има споразумения за улесняване на визовия режим. Така таксата за издаване на визи за граждани на Руската федерация, Азербайджан, Армения и Беларус остава 35 евро. Към момента обаче страната ни не издава визи за руски граждани и това спешно трябва да се промени, ако въобще имаме желание да посрещаме такива туристи, обясни за “Труд” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм