Уличен в убийство по обувка не я припознава

Този прозорец бил строшен и мъжете нахлули при бабата

Син, баща и чичо, грабили и убили старица в шуменското село Памукчи, пак застанаха пред съда 5 г. след извършване на злодейството. Този път делото срещу Радослав Анков-Кьора/25г./, баща му Иван Асенов-Домузчията/48г./ и чичо му Милко Асенов-Мадража/38г./ за грабеж, придружен с убийството на баба Айша/88г./, се гледа от окръжния съд в Търговище. То е било върнато от ВКС на нов състав.

Казус "ала Пепеляшка" се разиграва пак по делото, защото Иван Асенов е уличен през 2013 г. по обувката му, по която е открита ДНК от жертвата /стомашен сок по бомбето б.а./. Той бил категоричен, че никога не я е обувал и не е негова, но направени нови експертизи установили, че именно той я е носил, каза прокурорът Орлин Куздов от шуменската окръжна прокуратура. Мъжът всячески опитвал да заблуди експерти, но освен, че съвпадал номерът 41-ви, по обувката имало и негово ДНК.

Окръжният съд в Търговище налага на Иван Асенов 18 г. затвор, а на сина му Радослав 20 г.

Установено е, че младият здрав мъж е изтезавал старицата. На чичото Милко са наложени 16 г. затвор. Всеки от осъдените дължи по близо 3500 лв. разноски, направени в досъдебната и съдебна фаза. Прокурор Куздов няма да протестира присъдите, счита ги за справедливи. Тримата наказани може да обжалват пред Апелативен съд-Варна.

Баба Айша, която била женски ходжа, стана жертва на тримата мъже от рода Гюлините, известни с многобройните си посегателства в Шуменско, през февруари 2011 г. Те нахлули в двора на къщата й, докато тя вечеряла в пристройка. Таршували на втория етаж, но открили само три бакъра и кабел. Бабата ги усетила и започнала да чука по прозореца си, за да ги прогони. Стъклото паднало и те нахлули при нея. Започнали да ровят за пари, изкопали даже пръстения под. Започнали да я бият. Радослав я налагал с юмруци по цялото тяло, потрошил й главата, ребра, душил я с ръце. Намерили Коран и я накарали да се закълне в него, ако наистина няма пари. Жената имала 17 лв., които те не открили. Зарязали я, а тя издъхнала в мъки на другия ден.

Когато полицаи открили известните апаши, Милко разказал много неща. Когато ги извикали за разпит в РУ-Нови пазар още там Домузчията опитал да се отърве от фаталните обувки. Хвърлил ги в кошче и обул галошите на жена си. Обяснявал, че краката му се били намокрили. Смята се, че ролята му в грабежа, завършил със смърт е, че превозил групата с автомобила си "Опел Омега" и ги пазил по време на злодейството.

След ареста им в тяхното село Преселка, в което нямаше необрана къща, вече е по-спокойно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право