Унгария напълно подкрепя общата позиция на ЕС за войната в Украйна, обяви министър на Орбан

Янош Бока

Унгарското председателство на ЕС ще работи по осигуряването на дългосрочна подкрепа за Киев, обеща Янош Бока

Унгария напълно подкрепя общата позиция на ЕС за войната в Украйна, заяви днес унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока в изказване пред участниците в заседание на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. На заседанието бяха обсъдени целите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС до края на годината.

"Унгария изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и общата европейска позиция, че Русия е нападател, а Украйна е нападнатата страна", добави той.

Бока отбеляза, че унгарският премиер Виктор Орбан е предприел първото си пътуване като председател на Съвета на ЕС до Киев. "Будапеща и Киев отбелязаха, че това е нова страница в двустранните отношения", добави министърът, предаде БТА.

По неговите думи, унгарското председателство се стреми към напредък по осигуряването на дългосрочна подкрепа за украинската страна в рамката на решенията на Г-7, както и по пътя на Украйна към ЕС. "Задачата на председателството е да работи за мир и сигурност в Европа, да сътрудничи искрено с европейските институции", каза Бока.

По неговите думи Будапеща работи за напредък към ЕС и на страните от Западните Балкани, съобразно заслугите на всяка от тези държави. Министърът посочи, че друга от целите на председателството е ограничаването на незаконната миграция и увеличаването на броя на върнатите мигранти, пристигнали в нарушение на правилата. По неговите думи Будапеща търси европейски отговори по предизвикателствата пред земеделците и конкурентоспособността, и ще работи за разширяване на европейското военно производство на основата на съвместни обществени поръчки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа