Унгария отпусна 187 млн. евро помощ за Украйна

Правителството на Виктор Орбан продължава мълчаливата схватка с Брюксел по въпроса за върховенството на закона и свободата на медиите в Унгария.

Напук на Европейския план за помощ

Унгарското правителство, обвинено в "изнудване" на Брюксел, обяви изпращането на Украйна на двустранна финансова помощ, а не в рамките на предложения от Европейската комисия план за обща помощ, в размер на 187 млн. евро, предаде АФП.

Това стана след като по-рано в Страсбург Европейският парламент подкрепи предложението за нова европейска финансова помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро за 2023 г., което остава блокирано от Унгария заради спорове с Брюксел по отпусканите средства по европейските фондове заради върховенството на закона.

С 507 гласа (38 гласа против, 26 въздържали се) евродепутатите, заседаващи в Страсбург, дадоха голяма подкрепа за тази нова финансова подкрепа за Киев, за да се справи с икономическите последици от нахлуването в Русия. „Ние ще предоставим 187 милиона евро на Украйна от националния бюджет“, заяви от своя страна в социалната мрежа „Туитър“ Балаш Орбан, политически директор на министър-председателят Виктор Орбан (б.р. - без роднинска връзка).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа