Унгарската прокуратура иска доживотен затвор за българи, подсъдими за убийството на 71 мигранти

Един от подсъдимите трима българи за убийство на 71 мигранти в Унгария се съгласил срещу 3500 евро да шофира от сръбско-унгарската граница до Германия камиона, в който мигрантите бяха открити мъртви през август 2015 година. Това стана ясно по време на днешното първо заседание на съда в Кечкемет, където се гледа делото, предаде БНР. Още 7 български граждани са подсъдими по това дело, но за трафик на хора. Шестима от тях бяха в съда, а последният още е в неизвестност.

Прокурорът Габор Шмит разказа пред съдебния състав, че лидерът на трафикантската група, който е афганистански гражданин, категорично заявил на шофьора на хладилния камион да не отваря вратите на мигрантите, които отчаяно удряли по тях, искайки да излязат, за да не се задушат:

"Обвиняем номер 1 два пъти в телефонни разговори, в разстояние на 4 минути, е издал разпореждания да не се пускат мигрантите и разпалено е твърдял, че иска те да измрат".

Според унгарския прокурор мигрантите - 59 мъже, 8 жени и 4 деца, са загинали в рамките на 3 часа от началото на пътуването "поради тясното пространство, липсата на въздух и прегряването, а преди това са блъскали по стените на камиона и са викали".

Прокуратурата обяви, че ще поиска за четиримата доживотен затвор без право на замяна, а за останалите - 20 години затвор със строг режим. Присъди се очакват до края на годината.

Коментари

Задължително поле