Уникална изложба в Бургас

Показват 15 картини на Георги Баев, дарени на общината и театъра

15 картини на Георги Баев, които художникът е дарил на излични институции, ще бъдат събрани в изложба. Ще присъства и една графика, изобразяваща поетесата Петя Дубарова.

%d0%b1%d0%b0%d0%b5%d0%b2-2

Експозицията се открива на 20 февруари в галерия "Георги Баев" на бул. "Демокрация" № 6 и ще остане там до 30 март.

Десет от платната са дарени на Община Бургас, 2 на Драматичен театър "Адриана Будевска". Една от картините е подарена от Нефтохимически комбинат на театъра по повод неговия 50-годишен юбилей. 2 от платната са били предоставени на Инспектората по образованието и 1 на Регионална библиотека "П. К. Яворов". Графиката е дарение за къща-музей "Петя Дубарова".

Георги Баев е роден в Бургас на 9 ноември 1924 година. През 1949 г. завършва специалност "Живопис" в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.

До 1960 г. работи предимно графика и сценография в Кукления театър в Бургас. Първото му международно признание идва през 1957 година на VI Световен младежки фестивал в Москва.

Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците "Кюнстлер хаус", на Японската асоциация на художниците "Ника - кай".

Тежък момент в неговия живот е 1983 година, когато ателието му изгаря при пожар. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", "На другия ден след атомната бомба".

По - късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света.

През 1986 година става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство "Макмилън", многократно номиниран за "Мъж на годината", "Личности с влияние", "Кой кой е" на американския и английския биографичен институт.

Коментари

Задължително поле