Спасител на дете стана „Полицай на годината“

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“ Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщи министър Ананиев

Енрике Иглесиас и Ана Курникова продават къщата си за $4,85 милиона

Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Петокласник с приз от „Полицай на годината“

Смядово събира пари за болницата в Шумен

Издирват началника на КАТ – Казанлък

Фондацията зад гей билбордовете пред „Труд“: Това е информационна кампания Планират да поставят пана на видни места в София и в Пловдив

Баневи остават за постоянно в ареста

Георги Кабаков – последният рефер без VAR в турнира

Ахмед Доган стана дядо

Министър Ананиев: Ако бъде приет анекса към националния рамков договор, се надяваме той да бъде подсписан в първите дни на новата година

Тръмп: Никога не съм искал от бившия си адвокат да нарушава закона

Германската прокуратура се включи в разследването за стрелбата в Страсбург

Уникална операция извършиха хирурзи

За първи път в България съдови хирурзи  в УМБАЛ „Св. Екатерина“,  ръководени от проф. Тодор Захариев, извършиха успешна реконструктивна операция на  много рядко срещания синдром на лешникотрошачката (nutcracker syndrome), съобщиха от лечебното заведение.

Млад мъж на 23 години е постъпил в болницата с оплаквания, типични за тази рядка патология  (компресия на бъбречната вена).

След провеждане на необходимите предоперативни неинвазивни и образни изследвания е било доказано наличие на синдрома на лешникотрошачката.

„Предвид младата възраст на пациента предпочетохме да не прилагаме по-несигурните в случая ендоваскуларни техники, а след разговор с него предпочетохме по ефективния в дългосрочен  план оперативен метод за реваскуларизация (възстановяване на нормалното кръвообращение) на засегнатите кръвоносни съдове на левия бъбрек“ уточниха от лечебното заведение.

Операцията е била проведена в понеделник, 13 февруари, и е протекла по лечебния план. Тя е завършила успешно, без да се налага поставянето на изкуствени кръвоносни съдове.

Пациентът е в стабилно състояние, екстубиран е и се възстановява в реанимационното отделение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.