УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

В Европейската седмица на имунизациите УНИЦЕФ публикува данни за ваксинациите в глобален мащаб. Изследването на детския фонд на ООН сочи тревожна тенденция - едно от седем деца в света, не е имунизирано. Две трети от децата, които не са ваксинирани, живеят в нестабилни държави или такива, засегнати от конфликти.

Между 2010 и 2016 г. в Сирия чувствително намаляват ваксинираните деца. Според цифрите на УНИЦЕФ става дума за спад от 38 процентни пункта. На второ място в тъжната класация е Украйна с намаление от 33 процентни пункта за същия период.

Смята се, че през 2016 г. 1,4 милиона деца под 5-годишна възраст са починали от болести, които е можело да бъдат предотвратени с имунизации.

Едно от седем деца в света или повече от 19 милиона пропускат ваксини, а от тях 13 милиона никога не са били ваксинирани.

Въпреки тези данни, ваксините предпазват повече деца от всякога. Усилията на здравните работници, които достигат дори до най-отдалечените райони, дават резултат. Въпреки че често те се сблъскват със страх и недоверие от страна на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят