УНИЦЕФ: Рекордни са нивата на насилие срещу деца в Сирия

Снимка: Pixabay/Архив

Насилието срещу деца в Сирия е достигнало рекордни равнища миналата година, предупреди днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Най-малко 652 деца са били убити - увеличение с 20% от 2015г., което прави 2016г. най-лошата за децата на Сирия откакто се води официална статистика на децата жертви (2014г.)

255 деца са били убити в или в близост до училище, а повече от 850 деца са били наети, за да се бият в конфликта, повече от два пъти броя наети през 2015 г. Децата се използват, за да се бият директно на фронтовата линия и все по-често участват в бойни роли, включително и като екзекутори, атентатори самоубийци или затворнически надзиратели.

Налице са поне 338 нападения срещу болници и медицински персонал.

„Дълбочината на страданието е безпрецедентна. Милиони деца в Сирия са под атака ежедневно, животът им се е обърнал с главата надолу. Всяко дете е белязано за цял живот с ужасяващи последици за здраве, благополучие и бъдеще.“, каза в град Хомс (Сирия) Герт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка.

Предизвикателства пред достъпа в няколко части на Сирия пречат на оценката на пълната картина на детските страдание и на спешно получаване на хуманитарна помощ на най-уязвимите момичета и момчета. Отвъд бомби, куршуми и експлозии, деца умират често от заболявания, които при други обстоятелства могат да бъдат лесно предотвратени. Достъпът до медицинска помощ, спасителни доставки и други основни услуги остава труден.

Най-уязвимите сред децата в Сирия са 2,8 милиона в трудно достъпни места, включително 280,000 деца, които живеят под обсада, почти напълно откъснати от хуманитарна помощ.

След шест години на война, близо 6 милиона деца сега зависят от хуманитарна помощ, което е дванадесет-кратно увеличение от 2012 г. Милиони деца са били разселени, някои до седем пъти. Над 2,3 милиона деца сега живеят като бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак.

Вътре в Сирия и отвъд границите ѝ, механизмите за справяне ерозират и семейства предприемат крайни мерки, само за да оцелеят, често тласкат децата към ранен брак и детски труд. В повече от две трети от домакинствата, деца работят, за да издържат семействата си, някои в изключително тежки условия, които са непосилни дори за възрастни.

И все пак, въпреки ужаса и страданието, има много забележителни истории за деца, решени да преследват своите надежди и стремежи. Дарси (12), сега бежанец в Турция, казва: „Искам да бъда хирург, за да помагам на болните и ранени хора в Сирия. Мечтая за Сирия без война, така че ние да можем да се прибере у дома. Мечтая за един свят без войни.“

„Ние продължаваме да сме свидетели на смелостта на децата на Сирия. Много от тях са преминали фронтовите линии, за да се явяват на изпити. Те държат да се образоват, включително и в подземни училища. Толкова много повече можем и трябва да направим, за да се преборим за децата на Сирия.“, каза Капеларе.

Коментари

Задължително поле