Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Меган Маркъл прелетя 5000 км заради парти, посветено на бебето й

66-годишен даде 16 000 лв. на ало измамници в Силистренско

УНИЦЕФ: Рекордни са нивата на насилие срещу деца в Сирия

Насилието срещу деца в Сирия е достигнало рекордни равнища миналата година, предупреди днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Най-малко 652 деца са били убити – увеличение с 20% от 2015г., което прави 2016г. най-лошата за децата на Сирия откакто се води официална статистика на децата жертви (2014г.)
255 деца са били убити в или в близост до училище, а повече от 850 деца са били наети, за да се бият в конфликта, повече от два пъти броя наети през 2015 г. Децата се използват, за да се бият директно на фронтовата линия и все по-често участват в бойни роли, включително и като екзекутори, атентатори самоубийци или затворнически надзиратели.

Налице са поне 338 нападения срещу болници и медицински персонал.

„Дълбочината на страданието е безпрецедентна. Милиони деца в Сирия са под атака ежедневно, животът им се е обърнал с главата надолу. Всяко дете е белязано за цял живот с ужасяващи последици за здраве, благополучие и бъдеще.“, каза в град Хомс (Сирия) Герт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка.

Предизвикателства пред достъпа в няколко части на Сирия пречат на оценката на пълната картина на детските страдание и на спешно получаване на хуманитарна помощ на най-уязвимите момичета и момчета. Отвъд бомби, куршуми и експлозии, деца умират често от заболявания, които при други обстоятелства могат да бъдат лесно предотвратени. Достъпът до медицинска помощ, спасителни доставки и други основни услуги остава труден.

Най-уязвимите сред децата в Сирия са 2,8 милиона в трудно достъпни места, включително 280,000 деца, които живеят под обсада, почти напълно откъснати от хуманитарна помощ.

След шест години на война, близо 6 милиона деца сега зависят от хуманитарна помощ, което е дванадесет-кратно увеличение от 2012 г. Милиони деца са били разселени, някои до седем пъти. Над 2,3 милиона деца сега живеят като бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак.

Вътре в Сирия и отвъд границите ѝ, механизмите за справяне ерозират и семейства предприемат крайни мерки, само за да оцелеят, често тласкат децата към ранен брак и детски труд. В повече от две трети от домакинствата, деца работят, за да издържат семействата си, някои в изключително тежки условия, които са непосилни дори за възрастни.

И все пак, въпреки ужаса и страданието, има много забележителни истории за деца, решени да преследват своите надежди и стремежи. Дарси (12), сега бежанец в Турция, казва: „Искам да бъда хирург, за да помагам на болните и ранени хора в Сирия. Мечтая за Сирия без война, така че ние да можем да се прибере у дома. Мечтая за един свят без войни.“

„Ние продължаваме да сме свидетели на смелостта на децата на Сирия. Много от тях са преминали фронтовите линии, за да се явяват на изпити. Те държат да се образоват, включително и в подземни училища. Толкова много повече можем и трябва да направим, за да се преборим за децата на Сирия.“, каза Капеларе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.