Урсула фон дер Лайен: Великобритания няма да има време да сключи търговска сделка преди излизането си от ЕС

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че е невъзможно Великобритания да договори цялостна сделка, обхващаща всички аспекти на Брекзит, в рамките на срока, определен от Борис Джонсън.

Фон дер Лайен предупреди, че цената на „чистия Брекзит“, който премиерът преследва, ще бъде „дистанционно” партньорство с ЕС.

Ако Великобритания не приеме равнопоставени условия във търговските позиции с ЕС след Брекзит, неизбежно ще има пречки за британското производство, каза тя в реч в Лондонското училище по икономика. В рамките на същото събитие главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние предупреди в импровизиран разговор, че излизането от ЕС не е лесен процес и включва предоговаряне на „600 международни споразумения“, както и ново споразумение за свободна търговия.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС ще даде приоритет на отделни елементи от споразумението, за да се предотврати напускане на Великобритания от ЕС при условията на Световната търговска организация. Тя също така предупреди, че колкото по-близо Великобритания остане до ЕС, толкова по-голям е шансът за сделка, която ще предотврати Брекзит без споразумение. "Колкото повече различия има, толкова по-отдалечено ще бъде партньорството", каза Фон дер Лайен. „Без удължаване на преходния период след 2020 г. не можете да очаквате да постигнете съгласие по всеки един аспект от новото ни партньорство. „Без свободата на движение на хора не можете да имате свободно движение на капитали, стоки и услуги. Без равнопоставени условия в областта на околната среда, труда, данъчното облагане и държавните помощи, не можете да имате най-висококачествен достъп до най-големия единен пазар в света. ", обясни председателят на ЕК.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа