Условна присъда за бивш воден шеф

Окръжният съд в Шумен наложи в понеделник условна присъда на бившия шеф на "Напоителни системи"-Шумен инж.Юлиян Вълчев за умишлена безстопанственост и нанесена щета на дружеството в размер на 49 003 лв. от изпуснати води на язовир. Наказанието е 2 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок и лишване от право да заема ръководна държавна и обществена длъжност за срок от 2 г.

Казусът с изотчването на селски язовир и продажбата на рибата от него е от няколко години, а през 2016 г. инж.Вълчев беше оневинен от окръжния съд в Шумен. Апелативен съд-Варна върна делото за ново разглеждане, а прокуратурата повдигна три обвинения срещу водния началник. Сега съдът го призна за виновен само по едно от тях - че за периода август до 13 септември 2013 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – ръководител на Хидротехнически район - Шумен в „Напоителни системи” ЕАД, клон Черно море, не положил достатъчно грижи за ръководене, управление, стопанистване, запазването на поверенето му имущество, като в нарушение на редица нормативни актове, на неустановена дата в началото на август 2013 г. е наредил на пазача да изпусне водното количество на язовир „Нови Пазар 1”, находящ се в землището на селата Стоян Михайловски и Памукчии с цел извършване на стопански риболов. Възприемайки описаното нарушение, не наредил на пазача изпускането да бъде преустановено в процесния период, с което причинил значителни вреди на „Напоителни системи” в размер на 470 411 куб. м вода на стойност 49 003 лв.

Веднага след обявяване на присъдата прокурорът Яна Николова каза, че е удовлетворена от осъдителното наказание по най-тежката квалификация. За оневиняването за престъпление по служба, обясни, че и тя не го е поддържала в обвинителната си пледоария на съдебната фаза. Ще бъде подаден протест до Апелативен съд-Варна обаче, за съдействие от страна на ръководител за незаконен улов на 19 700 кг. толстолоб на наемателя на язовира „Алгеа Индъстри“ ЕООД от Девня.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна.

От края на м.г. Юлиян Вълчев е директор на общинско предприятие в Шумен, но тъй като присъдата му не е влязла в сила, няма проблем да остане на ръководната длъжност. До тук дължи към 1000 лв. деловодни разноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право