Условна присъда за „муле” на телефонен измамник, доставил му 25 517 лева

Мъжът се признал за виновен, делото е протекло по съкратената процедура

Мъж, предаден на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Габрово, е осъден за участие в телефонна измама. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което обвиняемият се признава за виновен и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт на Районна прокуратура - Габрово. За извършено деяние, на С.К. е наложено наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 е отложено с три години изпитателен срок. Съдът е уважил предявения граждански иск в размер на 9759 лева.

С.К. се призна за виновен за това, че през периода 31 май– 19 юни миналата година завлякъл различни лица от Габрово с общо за 25 517,80 лева.

Той заблудил С. Я., че участва в полицейска операция по залавянето на измамници, във връзка с което е необходимо да предаде пари и златни накити, с което му причинил имотна вреда в размер на 4360 лева,

Жертва станал и Т.Д., който дал пари и злато на стойност 9757.80 лева.

Извършителят заблудил Е. М., че е необходимо да предаде пари за операция на дъщеря си, с което направил опит да й причини имотна вреда в размер на 11 400 лева, като деянието му е останало недовършено.

В началото на февруари 2018 г. на обвиняемия по телефона се обадило неустановено по делото лице с предложение да работят заедно, като си набавят парични средства чрез извършване на измами по телефона. Във връзка с това, двамата се уговорили обвиняемият да взема парите, оставени от различни лица, които предварително били въведени в заблуждение от неустановеното лице по телефона, че помагат на полицейски служители, които провеждат акция за залавяне на телефонни измамници или че са необходими пари за операция на техни близки. Съгласно постигнатата уговорка, след като неустановеното по делото лице съобщи на обвиняемия местонахождението на оставените от измамените лица пари или бижута, той трябва да отиде до там, да ги вземе и след това да ги остави на определено, посочено от това лице по телефона място, като преди това задържи част от парите за себе си.

Присъдата на първоинстнационният съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

Коментари

Задължително поле