Учени: Европейците прекаляват с месото

Ядем много захар, сол и мазнини

Недостатъчно плодове, зеленчуци и ядки

Групата на главните научни съветници на Европейската комисия предлагат промяна в начина на хранене на европейците - процес, който засяга цялата верига на храните, от производството до потреблението, съобщава БТА.

Професор Ерик Ламбен от Католическия университет в Льовен бе лектор на семинар в Европейския парламент в Брюксел. Там той заяви, че жителите на съюза трябва да променят диетата си, намалявайки консумацията на месо.

Преди два месеца приключихме работата върху препоръки за устойчива консумация на храни, за това как да преодолеем пречките пред устойчиво и здравословно хранене. Следващата стъпка е да представим съдържащите се в документа 18 препоръки сред различните институции и органи в Европа, каза Ламбен.

"Има две основни концепции в препоръката - не можем да очакваме от потребителите да променят поведението си само въз основа на мотивация, цялата среда, в която храните се произвеждат и консумират, трябва да се модифицира, за да се превърне в устойчива и здравословна възможност за потребители. Втората основна идея е, че храненето няма да се промени само с една или няколко отделни мерки, нужен е цялостен, интегриран подход.

Препоръчваме повече информация и образование за потребителите, стимули и за производителите, и за търговците, и за потребителите - за това здравословната и устойчива храна да бъда достъпна, както и поредица от мерки за представяне на нови хранителни продукти и ограничения за реклама на някои храни", посочи изследователят.

Едно от предложенията в документа "Towards sustainable food consumption" на Групата на научните съветници на ЕК e данъчната политика в страните от ЕС да се използва за насърчаване на здравословното хранене и на промяната в хранителните навици на европейците.

В ЕС средното потребление на червено месо, захар, сол и мазнини продължава да надвишава препоръчваните здравословни количества, а консумацията на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и ядки е недостатъчно, пише в препоръката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука