Учени „засяват облаци“, за да чистят въздуха

Кадър от YouTube/ Global News

Експеримент се провежда в Делхи идната седмица

Предизвикват силни валежи чрез специални соли

Учени планират да приложат за пръв път технологията за засяване на облаци, за да предизвикат силни валежи в някои райони на индийската столица Делхи с надеждата, че те ще са достатъчни, за да справят за седмица със смога, който тежи върху най-замърсената столица на планетата. Това каза ръководителят на проекта, цитиран от Ройтерс.

Целта на "засяването на облаци" е промяна на времето, подобряваща способността на облаците да произвеждат дъжд.
Качеството на въздуха в Делхи рязко спада всяка година в навечерието на зимния сезон. Тогава студеният въздух улавя и задържа замърсителите от различни източници, сред които моторните превозни средства, производствени мощности, запрашаване от строителството. Настоящите въздушни течения пренасят и дима от изгарянето на земеделските отпадъци в щатите Пенджаб и Хариана в столицата Делхи.

Учените очакват облачност над града около 20 ноември и се надяват, че тогава облаците ще са достатъчно големи и с високо съдържание на влага, за да успеят да предизвикат обилни валежи чрез манипулирането на облаците със соли, каза Маниндра Агравал, изследовател в Индийския технологичен институт в Канпур и ръководител на проекта.

Изследователският проект на стойност около десет милиона рупии (120 000 щатски долара) покрива площ от сто квадратни километра и предвижда впръскване в облаците на смес от соли, сред които и сребърен йодид, каза Агравал.

Управата на града с население от 20 милиона души, обитаващи територия от около 1500 квадратни километра, вече затвори всички училища, спря строителните дейности и заяви, че ще наложи ограничения върху превозните средства в опит да контролира замърсяването на въздуха.

Няколко страни, сред които Мексико, САЩ, Китай, Индонезия и Малайзия, вече са използвали технологията за посяване на облаци, за да предизвикат дъжд, да подобрят качеството на въздуха и да осигурят вода за посевите по време на суша. През 2021 г. план за "засяване на облаци" над планините на Ню Мексико с цел увеличаване на снеговалежите бе оттеглен заради обвинения, че биха могли да бъдат отровени хора и природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука