Учени: Земята се затопля по-бързо от очакваното

Парниковите газове, изхвърляни в атмосферата чрез изгаряне на изкопаеми горива, затоплят земната повърхност по-бързо, отколкото се знаеше по-рано, показват нови климатични модели, предназначени да заменят тези, използвани при настоящите прогнози на ООН, пише БГНЕС.

До 2100 г. средните температури могат да се повишат с 6,5 до 7,0 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалните нива, ако въглеродните емисии продължат да не намаляват, показаха отделни модели от два водещи изследователски центъра във Франция.

Това е с два градуса по-високо от еквивалентния сценарий в показателя за 5-ти доклад на Междуправителствения панел за изменение на климата (IPCC) за 2014 г.

Новите изчисления също така предполагат, че целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне са “доста под” два градуса, а ако е възможно и 1,5 градуса по Целзий, ще бъдат по-трудни за постигане, казаха учените.

„С нашите два модела виждаме, че сценарият, известен като SSP1 2.6 – който обикновено ни позволява да останем под увеличение на температурата с 2 градуса – няма да ни доведе съвсем до това“, каза пред Франс прес Оливие Буше, ръководител на Център за моделиране на климата при Института "Пиер Симон Лаплас" в Париж.

При затопляне засега с едва един градус по Целзий, светът вече се справя с все повече и повече смъртоносни топлинни вълни, суши, наводнения и тропически циклони, направени по-разрушителни от издигащите се морета.

Основна констатация на новите модели е, че повишените нива на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата ще затоплят земната повърхност по-лесно, отколкото предполагаха по-ранни изчисления.

„По-високото затопляне би позволило по-малко време за адаптиране и би означавало по-голяма вероятност от преминаване на климатичните „повратни точки “, като размразяване на вечно замръзнали земни пластове, което допълнително ще ускори затоплянето.“

Коментари

Задължително поле