Учени: Няма връзка между 5G мрежите и коронавируса

Идеята за това, че COVID-19 е причинен от разпространението на сигналите от 5G мрежата е пълна глупост. Редица доктори и учени по света смятат, че заразата е вследствие на вирус - нещо тотално различно от сигналите на мобилните телефониТова смята доцентът по клетъчна микробиология Саймън Кларк от Университета в Рединг.

Той се присъединява към част от експертите, които през последните седмици обясняват, че между разпространението на коронавируса и последното поколение мобилни мрежи 5G няма никаква връзка, отричайки масовата конспирация. Експертите са на мнение, че е невъзможно телефонните кули или самите устройства да имат някакво взаимодействие със заразата, пише "Индипендънт".

"Няма издържано научно доказателство, което да обвърже представянето на 5G мрежите с глобалната пандемия", категоричен е професорът по микробна патогенеза (microbial pathogenesis) Брендан Рен. По думите му това е както физическа, така и биологическа невъзможност. Други експерти отбелязват, че мобилните мрежи са основна част що се отнася до координиране на отговорите спрямо пандемията.

Освен това считат, че теорията на конспирацията всъщност може да навреди на борбата срещу болестта. Адам фин от Университета в Бристол изтъква, че епидемията се дължи на вирус, предаван от човек на човек. "Знаем, че това е сигурно. Дори разполагаме с вируса в нашата лаборатория, взет е от заразен пациент", допълва той. Според него вирусите и електромагнитните вълни, чрез които мобилните телефони приемат и предават сигнал, са различни неща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука