Учен от български произход разработва дрон, който не се поврежда при сблъсък

учен с български произход, дрон

Учен от български произход разработва дрон, който не се поврежда при сблъсък, предаде БТВ. Инженерите се вдъхновяват от движението на насекомите и птиците.

Един от тях е д-р Стефано Минчев, чиито баща е българин. Той работи в швейцарския Политехнически институт. С колегите си в Лабораторията за интелигентни системи черпи вдъхновение от природата за ново поколение роботи и дронове. Инженерите използват механизмите за придвижване на насекоми и птици в своите авангардни разработки.

“Дроновете са широко използвани за заснемането на кадри от въздуха. Но аз се занимавам с нов вид дрон, който ще помага при издирвателни и спасителни операции. Той лесно се носи от спасителите в техните раници и бързо се разгъва за полет, щом се наложи. Работим и по дрон, който не само лети, но може и да ходи. Дронът ще е полезен за бързо стигане до някое местопроизшествие”, обяснява д-р Минчев.

Той и колегите му представиха дрон с еластична конструкция, който не се поврежда при сблъсък. Дори и след 50 удара машината е продължила да работи.

За създаването й инженерите са използвали принципите на летене при насекомите: „Крилете на насекомите са достатъчно здрави, за да издържат на натоварването при полет. Но и бързо се прибират, за да избегнат нараняване при случаен сблъсък.”

Ученият от български произход очаква скоро прототипите му да помогнат за спасяването на хора в критични ситуации.

Коментари

Задължително поле