Нови актове за разходки на открито във Варна Изписаха трима излекувани от COVID-19

5 са новите случаи на коронавирус у нас

Италиански микробиолог: Болните от COVID-19 с леки симптоми трябва да бъдат изолирани в специални центрове

Нова заповед: На обществени места задължително с маска

Удължиха забраната за полети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания

Препоръчват цистерни с вода на полето за лична хигиена

Шеът на испанския кризисен щаб – с коронавирус

Теменужка Петкова: Към момента енергийният сектор е стабилен

Фирма за ученически униформи дари маски за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“

Китай пусна комикс „Махай се, COVID-19!“ Вирусът мрази чистия въздух и се плаши от лекарите

Община Каолиново превежда 10 000 лв. на МБАЛ-Шумен

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването

ЕК представи насоки за ограниченията по границите, свързани с епидемията

Варна с над 300 легла за болни от коронавирус Болниците в града чакат дарение от респираторни апарати

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: Работим интензивно, за да можем да предприемем мерки, които да помогнат на хората и бизнеса, засегнати от COVID-19

Училища под карантина при доказан случай

Специализирана фирма извърши дезинфекция в училище „Васил Левски” в Хасково днес. Трикратна дезинфекция, проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена ще се провеждат всеки ден в училищата у нас. Снимка: Булфото

Грипна ваканция до неделя в София, Пловдив, Стара Загора и Търново

Забраняват мероприятия на открито и закрито

Двуседмична карантина ще бъде налагана в училища, в които има доказан случай на коронавирус. Това е част от мерките, които налагат от Националния щаб във връзка с овладяването на заразата у нас.

В областите с потвърдени случаи на COVID-19 отменянето на учебни занятия ще се прилага за конкретни учебни заведения, в които има установени случаи на болни от семейството или когато семейството е сред контактните на заразени хора. Ако има ученик, чието семейство е контактно, не може да посещава училището. Ако има болен учител, практиката в Европа е да се затваря училището за 14 дни, разясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Затваряне на училища ще се прилага само при конкретна заплаха, за да не се блокира учебният процес. „Не знаем колко ще продължи разпространението на болестта, надяваме се да е до лятото, но не можем да си позволим една изгубена година за децата”, каза Мутафчийски. Няма да се допускат в училище хора с грипоподобна симптоматика. Забраняват се мероприятия като зелени училища.

Сред останалите мерки за общините с доказани случаи са още забрана за посещението на външни лица в домове за стари хора. Отменят се конгреси, конференции и други научни прояви.

Културните събития ще се провеждат при спазване на дистанция от поне 1 метър, като на закрито се ограничават до 250 човека. Спортните мероприятия се преустановяват, като при невъзможност за отлагане или препланиране, те ще се провеждат без публика.

В същото време в областите без потвърдени случаи учебните занятия в училищата и детските заведения ще се провеждат при засилени хигиенни мерки – трикратна дезинфекция, проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена.

На други публични места на закрито също трябва да се прави дезинфекция трикратно на ден.

Спортните мероприятия също се ограничават до 250 души и остава изискването за спазване на 1 метър разстояние. При международни спортни прояви учениците от рискови страни трябва да са преминали 14-дневна изолация в България. „Става въпрос за квалификационни състезания за Олимпиадата. Има отбори, които трябва да дойдат в България от Южна Корея, Иран, Италия”, заяви Мутафчийски.

От щаба уточниха, че оставят свобода на местните власти да взимат по-твърди или по-леки решения. Така в София грипната ваканция ще продължи до неделя. Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на входа. Ваканцията е удължена до края на седмицата и в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново. Във Варна решиха учениците да се върнат в класните стаи утре.

 

Започнахме производство на предпазни средства

БАН показа специални маски срещу заболяването

Пристигнаха първите 50 000 маски от Турция

Специални респираторни маски и облекло за борба с коронавируса бяха представени от Института по отбрана към БАН. Те ще са предназначени за лекарите и медицинския персонал.

„Благодарен съм на МО и на Института по отбрана, че за 2 дни разработиха варианти за предпазно облекло, от днес започна тяхното производство. България има наистина високо технологични предприятия, можем да произвеждаме дори по-добри неща от чужбина”, каза след демонстрацията на новите защитни костюми министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и добави, че от тук нататък няма да говорим за липса.

Шефът на института ген. Димитър Кирков обясни, че материите са възможно най-добрите. По решение на Министерския съвет са деблокирани от държавния резерв и още 70 000 маски.

А по-рано през деня приcтигнaхa и първитe такива oт Турция. „Тoвa e първaтa чaкaнa oт нac дocтaвкa. Oчaквaмe 100 000 кocтюмa, 100 000 oчилa, 50 000 мacки и тoвa ca нeщa oт първa зaщитa. Тoвa ca прeдпaзни мacки c виcoкa зaщитa. Цялaтa дocтaвкa щe cтигнe зa мeceц. Oчaквaмe в пeтък дa дoйдaт oщe двa тира”, кaзa зaм. здравият миниcтър Бoйкo Пeнкoв, който посрещна пратката.

Междувременно на ГКПП „Дунав мост” Русе са били спрени 20 000 маски, приготвени за изнасяне чрез лек автомобил, управляван от румънец.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.