Учители събират плюнки за тест

Директорът на 51-о училище Асен Александров демонстрира пред Bulgaria ON AIR как ще става самото тестване. Снимки: Bulgaria ON AIR

Максималната достоверност на “щадящите проби” е 57%

Кацаров нарушава закона, превръща класните стаи в лаборатории

Тестът струва между 15 и 20 лв.

Учители в началния курс още от следващата седмица ще са принудени да събират плюнки за COVID-тест от всички деца в класовете си. След това ще прехвърлят пробите от чашите в специални контейнери и ако някоя от тях е позитивна, детето ще бъде изпращано в лаборатория за втора проверка. Това предвиждат прехвалените “щадящи тестове” за ученици от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

“Труд” изпрати въпроси на здравното и просветното министерство за подробности около нововъведението. От ведомството на Кацаров отговориха следното: Към момента на пазара са налични щадящи слюнчени тестове за установяване на COVID-19, които са за професионална употреба или за самотестване. В този смисъл предвид вида на теста не е задължително да се ангажирани медицински лица, а тестовете да бъдат под контрола на други лица.

Картината стана по-ясна след отговора на министерството на образованието: “МЗ ще осигури слюнчени тестове - НЕ близалки, а даване на слюнка в чашка, които ще могат да бъдат прилагани от учителите, без да е необходима помощ от медицинско лице.”

“Учителите вместо да преподават уроци ще събират слюнки. Това е пълен абсурд”, реагира лабораторният лекар Георги Тодоров. Той обясни, че максималната достоверност на слюнчените тестове е около 57%. “Тези проби бяха изхвърлени от цяла Европа, сега някой се опитва да ни ги пробута на нас”, коментира още д-р Тодоров.

Той припомни, че вземането на проби за SARS-CoV 2 e медицинска дейност, а законът за здравето забранява подобни дейности да се извършват от немедицински лица. “Освен това същият този закон казва, че медицински дейности не могат да се извършват на нерегламентирани места. За лабораториите има специални изисквания”, подчерта д-р Тодоров. Той припомни, че самият служебен министър Стойчо Кацаров през юли закри нерегламентиран пункт на Дунав мост, където се правеха тестове за COVID.

Като безсмислено упражнение за много пари определи идеята на Кацаров за бързи и щадящи слюнчени тестове в училище лабораторният лекар Снежен Снегаров от Варна. Той обясни, че ако тестовете се провеждат по всички правила след получаване на резултатите от пробите щяло да бъде време децата и учителите да си тръгват за вкъщи. Според Снегаров подобни тестове струват между 15 и 20 лв.

1. След като се извадят нещата от комплекта, в кутийката директно се слага слюнка. 2. Пипетка взима от секрета и го слага в контейнерчето, в което има друг разтвор. 3. Разклаща се и след това се капват няколко капки в касетката. Резултатът се отчита след 12 минути.

Асен Александров, директор на 51. СУ: Педагозите ще помагат за пробите

50% от родителите със съгласие

Идеята е тестовете на учениците да се правят с помощта на учителите, уточни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51. СУ “Елисавета Багряна” в София.

“За най-малките ще гледаме да осигурим по 2-3 учители в началото, за да помагат. Тези тестове имат индикативна стойност. Ако дете покаже положителен, викаме родителите и те отиват заедно да направят правят тест в сертифицирана лаборатория. Ако се потвърди, се карантинира, ако не - детето се връща в училище”, разясни той.

По думите му, като се тестват 400 деца, дори да не са толкова точни пробите, от количеството, ще се получава много по-добра информация. “Ще хванем много случаи, които иначе не успяваме при безсимптомно каране”, каза Александров.

“Ако министерството постави алтернативата присъствено обучение с тестове или от вкъщи без тестове - изборът е ясен. Дори в държавите, където са ваксинирани, се правят тестове на децата. Аз съм сигурен, че над 50% ще са родителите, които ще се съгласят при нас”, посочи още той.

Обществена поръчка за 13 млн. лв.

Пробват връщане в клас на най-малките другата седмица

Учителите ще влизат със зелен сертификат

Поетапно връщане на учениците ще се опитат да приложат МЗ и МОН.

Малките ученици от I до IV клас ще се върнат присъствено в училище от следващата седмица, ако здравното министерство обяви обществената поръчка за антигенни тестове и успее да ги предостави на школата. Това се разбра от думите на служебния министър Стойчо Кацаров. Двамата с просветния министър проф. Николай Денков вчера обявиха, че се мисли как да се върнат учениците по-бързо в клас.

Затова те предлагат държавата да купи тестове за 13 млн. лв., с които да се прави филтър в училищата всеки понеделник и четвъртък по време на първия час. Тестовете ще бъдат слюнчени, но не от типа близалка - децата ще дават слюнка в малък контейнер или пликче, след което към нея ще се добавя реактив и ще се отчита резултат до 15 минути.

Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Също два пъти седмично ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в училище без зелен сертификат на ваксиниране или за преболедуване.
Ако сработи схемата, тя ще се приложи и за по-големите ученици, обясниха Кацаров и Денков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения