Фалшива тревога за статута на Копривщица

Още през 2013 г. от Министерството на културата обясняват, че понятието „архитектурен исторически резерват“ не съществува

Предложеното е за правилното вписване на статута на града в изготвяния устройствен план

Фалшива новина се оказа причината за масовата истерия относно отмяната на статута на Копривщица като „архитектурен исторически резерват“, което щяло да позволи масово застрояване на възрожденския град.

Според информация, тръгнала от „Медиапул“, общинският съвет в Копривщица я е заличил като архитектурен резерват, като решението за това било взето „на тъмно“, в отсъствието на кмета Генчо Герданов и под натиска на местен бизнесмен.

Според публикацията градът е обявен за „архитектурен исторически резерват“ още през 1971 г. Такова понятие в правния мир всъщност не съществува. Това се посочва още през 2013 г. в писмо до областния управител от тогавашния зам.-министър на културата Георги Стоев, с което „Труд“ разполага.

В него от ведомството поясняват, че от 1971 г. Копривщица има статут на „групова недвижима културна ценност“ и в този смисъл „предложението на общинския съвет за въвеждането на понятието „архитектурен исторически резерват“ е нецелесъобразно“.

В гласуваното решение от общинския съвет на 17 март, станало повод за скандали, с което „Труд“ също разполага, всъщност се решава връщане на предложения Общ устройствен план на града, преди той да бъде разгледан от Национален експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика.

Общинарите предлагат редица промени, които включват разширяване на предвидените зони за жилищно и промишлено строителство, отпадане на охранителната зона, изграждане на ски лифт, буферни паркинги, конферентна зала, мотописта и други съоръжения.

Общинският съвет обаче няма правомощия да вземе подобно решение и единствено възлага на кмета да организира преработването на устройствения план и внасянето му отново за преразглеждане.

Въпреки твърденията, които бързо обиколиха редица медии, дори и общинският съвет да одобри предложенията в плана, те трябва след това да бъдат разгледани от Национален експертен съвет, в който влизат и представители на Министерството на културата, и следи за спазването за всички необходими изисквания при управлението на „недвижими групови ценности на културата“, какъвто е Копривщица според закона.

Никога не е ставало дума за отпадане на статута на Копривщица като град - културно наследство, обясни и Рашко Христов, председател на общинския съвет.

„Това не е от компетенциите на ОбС. Става дума за изготвянето на общия устройствен план на града и за правилното вписване на статута на града в него“, категоричен бе Христов.

„Свидетели сме как една лъжа, публикувана във фейсбук, разпали обществени дебати. Граждани от цялата страна и политици коментираха, без да са наясно за какво става дума“, каза още той.

„Никога и никъде никой не е пожелал да се променя статутът на Копривщица. В решение 166 на ОбС няма такова нещо“, заяви и бизнесменът Радослав Йовков. Той бе обвинен в оказването на натиск върху общинарите при вземането на спорното решение.

 

Развален телефон

Заблуда сред местните жители

Местните хора в Копривщица обаче масово са се заблудили от тиражираната невярна информация и в града цари безпокойство от мълвата за безконтролно строителство, видя екипа на „Труд“ на място.

Заради разразилия се шумен скандал вчера областният управител на София-област София Торолова отмени като незаконно решението на общинския съвет и върна казуса с резолюция за ново обсъждане.

В акта се посочва, че „процедурата за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на общинския съвет в Копривщица”, въпреки че с въпросното решение се предлага единствено отпадане на правно неправилна формулировка, а не промяна на статута.

„Ние няма да отменяме статута на Копривщица просто защото такова понятие „архитектурен исторически резерват“ всъщност няма. Единственото, което би променило решението от 17 март, ако то беше останало в сила, е неприемането на общия устройствен план на града“, потвърди пред вестника Любомир Цеков, който е общински съветник и бивш кмет на града.

 

Кметът Генчо Герданов:

С 400 000 лева на година градът ще светне

05-1-4Общинското ръководство на Копривщица поиска помощ от държавните институции за правилното определяне на статута на града и за неговото развитие.

„МРРБ трябва да даде пояснение по какъв начин ще бъдат насърчавани собствениците на имоти, които застрашават и загрозяват града, да ги поддържат“, заяви кметът Генчо Герданов на пресконференция в София.

„Всички институции – Министерският съвет и Народното събрание, трябва да помагат на такива градове, особено на Копривщица, която е олицетворение на всичко българско и родно“, подчерта той.

„Тези дни думата „Копривщица“, за която разбрах, че е свещена и благодаря на всички, разбуни духовете", каза кметът.

„Ако в общинския бюджет влизат целево всяка година по 400 000 лева, Копривщица ще светне“, поиска Герданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България