Майка и син са летовниците, които кацнаха с парашут на дърво край „Каваците“ Викали за помощ, полицай от Пловдив ги спасил

Сидеров преподава подводен риболов на Волен-младши в Сопозопол

Иззеха 400 литра ракия без документи от два частни имота

Модерно е кожата да сияе като ореол През лятото се търси повече натурална козметика

Филипе Коутиньо – маг за 657 000 евро на мач

Влак блъсна и уби мигрант в Гърция

Гала се качи на въртележка в Белгия

Лъжа за дивите кози в Пирин пусна WWF-България

Спецпрокуратурата предаде на съд Николай, Евгения и Мария Баневи

20 пожарникари гасят горски пожар край двореца в Кричим

Двама туристи се приземиха на дърво при инцидент с парашут на „Каваците“ Въжето от моторницата, която го е теглила, се е скъсало

Лукаку нападна „Манчестър Юнайтед“

Преместиха сливенския арест в ремонтирана сграда в двора на женския затвор

Външно: Няма пострадали българи при пожарите на Канарските острови

Постановиха постоянен арест за Гергана, чието бебе почина от задушаване с храна

Фалшиви новини за децата* Не се отнемат деца по анонимни сигнали

Позиция на Министерството на труда и социалната политика

В последните месеци сме свидетели на ежедневно разпространяване на неверни и манипулативни твърдения в публичното пространство, чиято цел е да се внуши страх и паника сред родителите чрез демонизиране на образа на социалните работници и да се разруши доверието в системата за закрила на детето. Става въпрос за същите социални работници, благодарение на които през 2018 г. е предотвратено изоставянето на 1733 деца.

Поредната порция фалшиви новини бе разпространена от Асоциация „Общество и ценности“ чрез погрешно и тенденциозно интепретиране на промени в законодателството в областта на закрилата на детето, които бяха публикувани в. „Труд“ от 10 юли т.г.

Министерството на труда и социалната политика възразява срещу безотговорното разпространение на подобни неверни твърдения и заявява, че промените в законодателството не дават нови правомощия и основания за настаняване на дете извън семейството.

Колкото и лъжи да се кажат относно действащо от години, невлязло в сила или неприето законодателство, безспорна истина е, че няма как да се прилагат законови текстове, които не съществуват. Няма как да се реализира невярното твърдение, че ще „се отнемат деца след анонимни сигнали“. От 13 г. е регламентирано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“. Настаняването на дете извън семейството може да стане само при основания, определени в закон и подлежи на съдебен контрол.

Законът за закрила на детето (ЗЗД) и другите закони не дават права на социалните работници за „влизане“ и „претърсвания на домовете“. Неверни са и твърденията за „изземване на държавни функции от частни фирми (НПО)“. Напротив – чрез приемането на Закона за социалните услуги (ЗСУ) държавата по-сериозно припознава своите функции за контрол на предоставянето, финансирането и качеството на социалните услуги за защита на децата и възрастните. Основен доставчик на социалните услуги и след приемането на закона остават общините. Единствено те могат да възлагат социални услуги на частни лица. Този принцип е от 17 г. и е запазен в ЗСУ.

През 2018 г. едва 15,6% от социалните услуги са възложени на частни доставчици и НПО.

Със ЗСУ за първи път се въвеждат финансирани от бюджета безплатни услуги за всички родители (и бъдещи). Законодателството регламентира, че социалните услуги се предоставят съобразно желанието и личния избор, т.е. всеки човек ще има право да избере доставчика на услуга, която желае.

* Заглавието е на редакцията

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.