Фандъкова: Главният архитект на София Здравко Здравков няма да дава писмено становище за "Златен век"

Кадър от БТВ/Архив

Моето мнение за строителството в тази зона на София - в жк. „Лозенец“, е това, което е заложено в общия устройствен план от 2007 година. Заложеното там е строителство на доста по-ниска сграда. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БТВ във връзка със строежа на небостъргача „Златен век“.

На въпрос дали сградата „Златен век“ е законна Фандъкова отговори, че мнението й, заедно с това на главния архитект на София Здравко Здравков, е че решението за строежа е изтекло в края на 2018 година.

„Разбира се, след като има спорове, строителите и собствениците имат възможност да поискат обжалване, ако бъде издадена такава заповед“, заяви Фандъкова. „Това е нашата позиция, а иначе контролът върху законността на строителствата на обекти от тази категория е на ДНСК и те си имат също своя позиция и имат право да я защитават“, отбеляза столичният кмет.

„Не мога да кажа кой от нас е прав. Нашите юристи, нашите специалисти, главният архитект, зад мнението на когото стоят, смятат, че разрешението за строеж не е удължавано и то следва да е изтекло в края на 2018 година“, каза още тя.

„До този момент, до колкото разбрах, има заповед на ДНСК за спиране на строежа на сградата и мисля, че той е спрян“, посочи Фандъкова.

По повод изявлението на министър Петя Аврамова за спирането на строежа на сградата „Златен век“, в чието изказване фигурират два аргумента, че има нарушение по време на строителството и липсата на презаверено разрешение за строеж, Фандъкова коментира, че няма различния по този въпрос с нея. „Министър Аврамова направи това изявление след срещата при премиера Бойко Борисов. Аз поисках тази среща, за да може да координираме действията си, така че това е и нашето мнение“, посочи столичният кмет.

Фандъкова не пожела да коментира изтъкнатия мотив на ДНСК, като заяви, че не желае да говори от името на друга институция. „Аз няколко пъти ясно казах нашата позиция, нямаме различие с министър Аврамова, за това от тук нататък, ако има спорове те ще се решават в съда. Не мога да кажа съда какво ще реши и какво трябва да реши, аз казвам нашата позиция и нашето мнение“, отбеляза тя.

„Вчера разговарях с главния архитект на София Здравко Здравков и той ми цитира законите, към, момента няма законово изискване той да дава писмено становище. Ако трябва ще го даде, защото ние публично и няколкократно изразяваме това становище, но закона не изисква. Все пак то е страна. Институцията издава разрешението за строеж, той не продължава и не удължава това разрешение и за това контрола е от страна на ДНСК и мисля, че закона ясно казва това“, каза още тя. По думите й строежът не може да продължи, защото е спрян със заповед, макар и с друг текст в нея.

Важното е, че в момента е спрян строителният обект „Златен век“, така че по времето докато има някакви разминавания или спорове да не се строи.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова все още не е решила дали да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори. „Искам да напреднем в работата и тогава ще взема решение“, обяви тя.

Дали отново ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет, Фандъкова не даде отговор. Тя изтъкна, че е важно да се приключи работата по текущите ремонти, а предстоят единични тестове на влаковете по новата метролиния.

Коментари

Задължително поле