Фандъкова: Надявам се, че още това лято ще имаме обществени велосипеди в София

Йорданка Фандъкова

Искрено се надявам това лято да се радваме на обществени велосипеди в столицата. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. „Тази процедура беше много обжалвана, дълго време в съдебни дела. Дори вече хората забравиха, че имаме такава приключена процедура и очакваме час по-скоро София да се сдобие със система на градски колела. Продължаваме да изграждаме велоалеи, за да можем да осигурим по-безопасно пътуване на велосипедистите. Често пъти спорим с шофьорите. Така или иначе посоката, в която ние вървим е ясна – обявили сме, че София трябва да бъде все по-достъпна за пешеходците и велосипедистите наравно с възможности за повече обходни маршрути, така че да освобождаваме централни части от автомобили“, коментира Фандъкова.

По думите ѝ на теория всички са „за“, но когато опре до неудобството за конкретните шофьори, тогава вече се започва да се разсъждава, че трябва да се направи, но може би не точно тук и не сега. „И по отношение на велосипедите ще продължим с тази политика. Информацията ни е, че последното дело е минало и сега очакваме решението на съда. За мен няма значение кой ще изпълнява тази услуга, важното е да приключи всичко. Да се надяваме, че още това лято ще може да започне изграждането и да имаме вече градски велосипеди в София“, каза още Йорданка Фандъкова.

„На всички 35 метростанции има безплатен интернет, както и над 270 автобуса от градския транспорт. Това се приема изключително добре и е възможност София да покаже, че е един дигитален град с много млади хора, които имат потребност от това. В много паркове и градинки вече имаме безплатен WiFi, но желаем да се възползваме от всяка една възможност. Идеята е на българския еврокомисар Мария Габриел, която създава тази възможност за всички общини в Европа, за получаване на ваучери за изграждане на такава зона, където градът прецени“, коментира Фандъкова и уточни, че това е едно състезание, което предстои.

„Подготвяме се за него. Става дума за 1000 ваучера, за които ще могат да кандидатстват всички общини на територията на ЕС. Стойността на един ваучер е 15 000 евро. Предстои да бъде отворена платформата за кандидатстване и тъй като общо взето принципът е „първият по време, първи по право“, стига да се попълни добре формата, направих екип, който да работи по тази тема и да бъдем напълно готови в първата минута да подадем нашите документи“, допълни тя и подчерта, че затова и днес Столичният общински съвет е гласувал, защото такъв е редът. „Трябва да имаме одобрението на Съвета за кандидатстване за такива проекти. Благодарна съм, че всички единодушно подкрепиха възможността Столична община да кандидатства. Събрали сме предложения от районни кметове от всички структури за място, за което кандидатстваме. Водещ критерии ще бъде брой на хората, които ще получат достъп до безплатен WiFi“, заяви кметът на София. По думите ѝ това ще бъдат паркове, пазари, площади, както и градския транспорт.

Коментари

Задължително поле