Фандъкова: Ремонтът на Западен парк е спрян заради проблеми с колектор към ВИК системата

Проблемът за спирането на ремонта на Западен парк е, че от там минава колектор към ВИК системата и проектантите са се забавили с препроектирането. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на изграждането на физкултурен салон в столично училище, предаде "Канал 3".

По повод проблемите при ремонта на Западен парк и временното спиране на работата по него, кметът на София коментира, че е имало много сериозни проблеми с проекта. "Месеци наред се опитваха ръководителите на проекта, заедно с надзора, проектантът и изпълнителят, да търсят решение за промени", заяви Фандъкова. Тя даде пример, че в самото начало електрическата система, която се изгражда за осветление в парка, е била така проектирана, че е трябвало да мине през 500 дървета.

"Такова нещо не можехме да допуснем. Поискахме промяна в проекта и тя беше направена и тази система вече е изпълнена. Там са направени изцяло подземните мрежи-ВИК мрежата и електрическата част", отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че във входа на изпълнението се е установило, че отново има проблеми с проекта, които са свързани с входа на Западен парк. "Оказа се, че от там минава голям колектор към ВИК системата. Именно за това тази част трябваше да бъде препроектирана. Очевидно проектантите нямаха съответния капацитет и за това прекратихме с тях договора. Възложихме препроектирането на структурите в направление "Градоустройство".

Работи се усилено в момента.

Обектът е спрян с акт 10, във връзка с препроектирането. Не трябва да има строителни дейности в момента. Единствено съм възложила да се обезопасят всички места, които представляват някаква опасност за преминаващите граждани. Правим всичко възможно да възстановим работата, колкото може по-бързо, така че да може до края на годината обектът да бъде приключен“, подчерта столичният кмет.

По думите на Фандъкова, проблемите с подземната инфраструктура в целия град са сериозни, защото до преди 10 години подземен кадастър не е имало.

"Общо взето се разчита на експлоатационните дружества с техните становища, за това от къде им минават мрежите. Преди около 10 години започнахме работа по изграждане на подземен кадастър, за това в новите обекти е включен, но за старите все още такава информация няма. Именно за това по отношение на проблеми в проекта те съществуват и за тях отговорност носи проектанта, но по отношение на подземната инфраструктура при всеки обект се появяват изненади, които изискват да се работи във входа на изпълнението, стига да има капацитет и да се работи бързо. Това не смятам, че е някакъв сериозен проблем. Тук, обаче, проблемът е, че проектантите забавиха много времето с препроектирането", каза още тя.

Коментари

Задължително поле