Фандъкова: С трансформацията на бул. „Патриарх Евтимий“ се насърчава велосипедният транспорт

Йорданка Фандъкова Снимка: Пламен Стоименов

С проекта за трансформация на бул. „Патриарх Евтимий“ се насърчава велосипедният транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

„Кризата и пандемията от коронавирус накара много хора да преосмислят начина си на пътуване. Тенденция в цяла Европа е общините да мислят малко повече за велосипедистите. Така че проектът, който представяме днес, е част от пакет от проекти, насочен към по-бързата реализация на проекти, свързани с велоалеите и пешеходните пространства", обясни тя.

„От друга страна това е проект, не изискващ сериозен финансов ресурс. Става дума с малки намеси, тук не толкова малки, но с намеси в организацията на движението да се насърчава пешеходният и велосипедният и предимството на градския транспорт“, каза още Фандъкова.

„В този проект е помислено за всички участници в движението. Това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората", добави тя. 

Проектът за трансформация на бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“ създава баланс между всички участници в движението. По проекта се работи много отдавна. Искам да припомня, че още с изграждането на третата линия на метрото започна изработването на наземната част. Неслучайно винаги повтарям, че метрото променя и градската среда", каза още Фандъкова.


„Проектът претърпя промени. Първоначално беше заложено двупосочно движение в едната част за велосипедистите, а сега виждаме вече решение, което е много по-добро, което създава безопасност за велосипедистите и създава една свързаност на велоалеите през центъра. Това е нашата цел отдавна и успяхме благодарение на усилията на много хора да подготвим проекта", каза още Фандъкова.

„Очаквам проектът да бъде разгледан в Столичен общински съвет, след което имаме готовност да започнем. Проектът включва няколко участъка - не само бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Витоша" и ул. „Фритьоф Нансен". Част от тези проекти са работени досега. Едно от големите постижения на този проект е, че е комплексен и дава много решения", обясни тя.

„Две еднопосочни велоалеи свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа. Двупосочното движение на автомобили на ул. „Фритьоф Нансен" е разгледано в този проект“, каза още тя.

„От към страната на бул. „Витоша" велоалеята се сваля на пътното платно. Помислено е и за паркирането, макар че когато говорим за град на хората, предпочитаме да приоритизираме пешеходците и велосипедистите. На шофьорите, живеещи в района, също трябва да бъдат уважени нуждите им, така че проектът създава баланс между всички участници в движението. Това е един социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение", подчерта Фандъкова. 

Коментари

Задължително поле