Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Какво е депресия по български?

Фарах Пахлави – последната императрица на Иран Прекарала е половината от 80-годишния си живот в изгнание

Мнозина я наричат Фарах Диба (моминското й име). До изгубеното си царство след революцията от 1979 г. е живяла като в приказка. Следва загуба на власт и родина, смърт на съпруга и две от децата й. Днес 80-годишната забележителна жена живее в САЩ и твърди, че все още нищо не може да я прекърши.

Студентката покорява владетеля

Фарах Диба е родена на 14 октомври 1938 г. в Техеран и е с азербайджанско потекло. Семейството й е богато, но смъртта на баща й ги принуждава да изоставят вилата си и да се приютят при роднини.

Девойката получава образованието си в Техеран и в Париж. В ученическите си години се увлича по спорта и дори е капитан на баскетболния отбор. След завършване на лицей в родината си започва да се занимава с архитектура и се записва в Ecole Speciale d’Architecture в Париж.

На прием в иранското посолство през 1959 г. е представена на шах Мохамед Реза Пахлави като една от иранските студентки, обучаващи се във френската столица.

Девойката спечелва сърцето на владетеля, двамата се връщат заедно в Техеран и на 1 декември обявяват сватбата си.
От този момент Фарах се превръща в една от най-популярните жени в света.

Сбъдната мечта за наследник

Шахът поръчва за избраницата си разкошна тиара, която да сложи на сватбата. Бижутерът Хари Уинстън използва за направата й 325 различни брилянта, а украшението тежи около 2 кг. Фарах много обича тиарата и после често блести с нея на различни събития.

Това е третият брак на 50-годишния шах, който дотогава няма наследници. Първата му съпруга, Фаузия, е египетска принцеса, наполовина немкиня. Тя е една от най-влиятелните жени за времето си, но ражда момиченце и бракът се разпада. Шахът много обича втората си съпруга – Сорая, която обаче не го ощастливява с деца и той е принуден да се раздели с нея въпреки силните си чувства.

Липсата на наследник вълнува всички – и народа, и правителството, затова третата сватба на владетеля е посрещната с огромни очаквания и надежди. И наистина може да се каже с увереност, че шахът избира „правилната” съпруга – тя му ражда две момчета и две момичета.

Коронясването й влиза в историята

През 1967 г. шахът коронясва съпругата си като шахбану – „царица” на фарси, т.е. императрица. Да се оцени мащабът на това решение е фактът, че преди събитието арабска жена е удостоявана с подобна титла през далечния VII век: двете сасанидски императрици Борандохт и Азармедохт (ок. 630 г.).

За церемонията трябва да бъде изработена женска корона. Различни ювелирни фирми изразяват желание да станат част от историята и изпращат свои проекти. Шахът избира варианта на Van Cleef & Arpels.

Бижутерът Пиер Арпелс лично се заема с изработката. Интересното е, че всички скъпоценни камъни за украса на короната са ирански и не бива да бъдат изнасяни извън страната, затова са принудени да оборудват специално ателие в подземието на Централната банка.

Арпелс подхожда изключително внимателно към работата си, подбирайки всяко камъче. И ето че след половин година короната е готова – само брилянтите в нея са 1500, а в центъра изумяват огромни изумруди. Прекрасно колие допълва царствения комплект.

Иранците дълго помнят пищната церемония. Императрицата изглежда потресаващо и цялата е обсипана със скъпоценности, плод на изкусна изработка.

Прави чудеса за страната си

Популярността й в страната е огромна. Младата съпруга на владетеля обхожда иранските провинции и общува с хората. Тя всячески се стреми да облекчи съдбата на жените и става пример за всички – образована, владееща няколко езика, елегантна… Става законодателка в модата и усилията й дават резултат – постепенно иранките престават да покриват лицата си и започват да носят европейски тоалети.

Медицинското обслужване е подобрено, има образователен бум, след като иранците започват за изучават по няколко езика, а родителите получават възможност да изпращат децата си (и момичетата) да учат на Запад. Борбата на Фарах за промяна на консервативните възгледи стига дотам, че шахът разрешава в страната да излиза списание „Плейбой”!

Освен това тя се бори за просвещаването на нацията – периодично купува картини на световни художници и ги дарява на музеите, с нейно съдействие в Иран са върнати всички исторически ценности и реликви на шаха, създаден е най-богатият музей на територията на Азия.

Фарах кани Анди Уорхол в Техеран и той създава 12 нейни портрета и 4 на шаха. По спомените й тогава първата творба струвала 25 хил. долара, а всяка следваща – 15 хиляди. Шахът обаче не ги платил, защото били доставени точно преди революцията.

Краят на приказката

В Иран избухва революция, която сваля шаха от власт. На 4 януари 1979 г. той и семейството му са принудени да напуснат страната. Фарах си спомня, че най-тежкият момент в целия й живот били сълзите в очите на съпруга й на аерогарата в Техеран, когато един от офицерите от свитата паднал на колене и го молел да не заминава.

Ислямските власти изискват предаването на бившия монарх, но здравето му се влошава, откриват му лимфом и той умира в Кайро на 27 юли 1980 г., без да му е съдено да се върне в родината си.

Садат, президентът на Египет, предоставя на Фарах и децата й дворец, но след убийството му те напускат страната и по покана на Роналд Рейгън пристигат в САЩ. Там тя живее и днес, като обича да отскача до Франция. Към нея, както и преди, всички се обръщат с „Ваше Величество”.

В Америка също е големият й син – Реза Кир Пахлави, и семейството му. Част от иранските емигранти го наричат „шах” като наследник на престола и глава на династията.

„Продължавам да живея позитивно”

Не може да се каже, че животът на Фарах се подрежда гладко. Губи съпруга си още в началото на 40-годишното изгнание, дъщеря й Лейла се самоубива с хапчета през юни 2001 г. в своя хотелски апартамент в Лондон, синът й Али е застрелян в Бостън преди няколко години.

Как се справя с предизвикателствата тази забележителна жена? В интервю тя споделя уверенията на неин приятел християнин, че Бог особено обича хората в беда и им дава сили. На тези думи тя би отговорила: „Моля те, Господи, по-малко ме обичай!“ Помогнали й спортът и любовта към музиката. Изкуство, живопис, медитация, йога – опитала толкова много неща. Наистина се стараела въпреки всичко. През 2003 г. написва книгата An Enduring Love: My Life with the Shah, която става световен бестселър.

За нея винаги е имало само две възможности – или да се опитва да продължи да живее позитивно, или да се прекърши. Предпочитала първото. Дължала го на децата и внуците си, както и на всички хора, които също се борят в този объркан свят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.