ФБР разкри кой стои зад разрушаването на кулите-близнаци в Ню Йорк

Атентаторите-самоубийци, извършили атентатите на 9/11 2001 г., са свързани с висши чиновници на Саудитска Арабия. Но няма доказателства за съучастие на кралското семейство в отвличането на самолетите и нападението срещу Световния Търговски Център. Това е основният извод в първата част от разследването на ФБР, публикувана на двадесетата годишнина от трагедията. Разузнаването ще продължи да разкрива подробности. Дали те ще хвърлят светлина върху поръчителите?

Обменът на студенти

В доклад на ФБР на шестнадесет страници се посочва, че атентаторите-самоубийци Наваф ал Хазми и Халид ал Мидхар, са поданици на Саудитска Арабия, пристигнали в САЩ през есента на 2000 г. Техните визи са получени като студенти по международен обмен. Друг саудитец с името Омар ал Байоми, постоянно пребиваващ в САЩ, и помага те да се устроят в САЩ, като им дава джобни пари, намира им жилища и решава техните проблеми с документите.

ФБР подчертава, че ал Байоми не е свързан с елита на Рияд, но в саудитското консулство в Лос Анджелис него го приемат като роднина. В адресната книга на дипломатическата мисия той е посочен като студент. Няколко седмици преди отвличането на самолетите ал Байоми напуска САЩ.

Друга нишка, свързана с атентаторите, е че общуват с имама Фахад ал Тумайри, проповедник в джамията, кръстена на най-големия син на втория крал на саудитците в Лос Анджелис. Енориашите разказаха на специалните служби за много съмнителните проповеди на този имам. Мнозина спряха да посещават джамията и посъветваха служителите на реда да обърнат внимание на него. Но няколко седмици преди 9/11 ал Тумайри също изчезна.

"Терористите са свързаха с Ал Кайда, и с отделни организации в Саудитска Арабия и с техни сънародници, които биха могли да им предоставят логистична и финансова помощ при отвличането на самолети. Но няма пряка връзка между извършителите и саудитските власти. Няма и информация, в която да се твърди че Рияд е знаел предварително за атаката на кулите-близнаци“, се обобщава в доклада.

Разузнавателните агенции обещават да предоставят допълнителна информация за организаторите и изпълнителите. Документът, представен на обществеността, обаче беше силно редактиран. А личната информация за източниците все още е засекретена.

Разследване с препятствия

Доскоро ФБР отказваше да съобщава каквото и да е за спонсорите или кураторите на терористите от 9/11. Но отстъпи едва след личната заповед на президента Джо Байдън. Преди това нито Джордж У. Буш, нито Барак Обама, нито Доналд Тръмп не успяха да убедят разузнавателната служба.

Разследването, започнало преди 20 години, все още не е приключило. Тайните служби почти веднага установиха, че 15 от 19 -те изпълнители са със саудитски паспорти. Журналистите от година на година непрекъснато твърдяха, че кралското семейство е знаело за плановете на атентаторите, но всички подозрения бяха отхвърлени от Рияд.

Белият дом и Държавният департамент призоваха да не се спекулира с трагедията и да чакат резултатите от официалното разследване.

„Всички безпочвени обвинения и прибързано приетите закони могат да навредят на американската армия в чужбина“, каза тогава бившият държавен секретар Хилари Клинтън.

Министерството на правосъдието пресече опитите на роднините на жертвите и на пострадалите да съдят членове на кралското семейство. Те се позоваха на закона от 1976 г., предоставящ имунитет на другите държави срещу искове от американски съдилища. Под натиска на обществеността през 2016 г. Конгресът прие специален законопроект за атаките на 9/11, който развърза ръцете на роднините.

Но тогава в игра се включи Барак Обама и наложи вето. Това разгневи американците. Белият дом беше обвинен в двойни стандарти. В края на краищата, от една страна, президентът обещава да накаже виновните, а от друга, прикрива онези, които биха могли да участват в организирането на терористичните атаки.

Припомнено беше, че Рияд по онова време беше основният доставчик на петрол за САЩ и основен стратегически партньор на Вашингтон в Близкия изток. Кралството разполага с военния комплекс Ескан, откъдето американските инструктори получават достъп до всички страни в региона. Имаше обвинения, че заради петрола и военните бази Белият дом е готов да се откаже от общонационалната скръб.

През септември 2016 г. Конгресът отхвърли ветото на Обама и законът влезе в сила. Оттогава над 2 000 семейства на жертвите и 20 000 пострадали физически и юридически лица са завели дела срещу кралството.

Съюзниците преди всичко

Но Доналд Тръмп спря процеса. Той направи първото си чуждестранно посещение в Рияд, като обяви за разширяването на сътрудничеството. Белият дом по всякакъв възможен начин избягва да споменава саудитците в контекста на събитията от 9/11. Те си затвориха очите пред факта, че властите на кралството са заподозрени в участие в бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул.

Ситуацията се промени с идването на Байдън като президент, и той открито нарече Саудитска Арабия държава на разбойници. Той призова за разследване на участието на Рияд в убийството на журналиста, но главното е, че даде зелена светлина на съдебното разследване на 9/11.

Това лято, като част от съдебните заседания по претенциите на жертвите, бяха разпитани няколко арабски чиновници, които са заемали високи длъжности преди 20 години. Сесиите продължават, но няма данни за участието на официалния Рияд в трагичните събития.

Специалистът от Руския Съвет по Международните Дела за Близкия изток Алексей Хлебников не вярва, че американците ще предприемат някакви действия срещу саудитците.

"Рияд е основният купувач на американското оръжие. Вашингтон определено няма да загуби многомилиардните договори. Втърдената реторика на Байдън изобщо не е показател. Преди това Обама беше готов да се изправи срещу съюзниците, ако се докаже, че те са виновни. Но няма доказателства, а саудитците все още са основните съюзници на Белия дом в Близкия изток“, обясни той.

Хлебников също отбелязва хитрата позиция на Рияд. "Когато от Вашингтон се чуят обвинения за участие в събитията от 9/11, кралското семейство подчертава: саудитските граждани по някакъв начин биха могли да бъдат свързани с терористите, но това няма нищо общо с монарсите. Те призовават поименно да се назоват престъпниците и обещават да ги накажат сами“, казва експерта.

Хлебников обръща внимание и на факта, че престолонаследникът Мохамед бин Салман Ал Сауд разчиства политическия терен в страната през последните 2 години без никакъв натиск от страна на американците. Саудитците, не по-малко от американците, ценят съюзническите отношения и ще направят всичко, за да ги поддържат в настоящето русло.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения