Фермер надупчен със 7 куршума в спор за европари

Полицейско куче открило тялото на убития в пресъхнал напоителен канал до градината в с. Панаретовци.

Кръв се лее в овощна градина в Сливенско

Полицаи разкриват убиеца след 3 седмици, намират и разглобения му на части пистолет

Делото приключва с 20-годишна присъда

Един работлив и предприемчив мъж от Сливен намира смъртта си сред сливовите дръвчета в своята овощната градина. Той изчезва, след като е отишъл в имота си в село Панаретовци. На 21 юли 2020 г. тялото му е намерено в пресъхнал отдавна напоителен канал, затрупано с клони и трева. 45-годишният Стоян Стоянов е застрелян със 7 куршума, а близките и приятелите му изпадат в шок. „Кой и защо застреля този добър и слънчев човек, готов да помогне на всеки. Той не е мутра, нито някакъв измамник. Нали цял живот се блъска от тъмно до тъмно, защо го убиха?“,  питаха гневно жителите сливенския квартал „Речица“.

Търговецът Стоян Стоянов от Сливен купил няколко имота и станал фермер.

Отначало полицията не открива никакви отговори на мястото на престъплението – овощната градина в село Панаретовци. Част от следите били отъпкани и заличени от близки на бизнесмена, които сами търсели Стоян преди да съобщят на телефон 112, че е изчезнал. Тялото било открито, когато на мястото довели следово куче и то надушило дирята. Станало ясно, че извършителят е як човек, защото е успял да завлече трупа на едрия Стоян сред полето на повече от 100 метра от градината. Куршумите от 9-милиметров пистолет „Макаров“ били надупчили различни места тялото на жертвата, а смъртоносните били три – два в главата и един в сърцето. Стреляно било от метър и половина, което значи, че извършителят не случаен човек, а някой, с който Стоян е имал среща.  Криминалистите прегледали камерите на пътищата из района. Забелязали съмнителен сив микробус, но тази след по-късно се оказва фалшива. Нямало мотиви за кражба или грабеж, нито нещо, свързано с личния живот на жертвата.

Основният бизнес за убития Стоян е бил търговия с печки и камини, имал магазин, печелел от него добре и парите влагал в имоти. Купил ниви и няколко овощни градини в различни села. Станал фермер и отделял все повече време, за да наглежда стопанството си и да се грижи за него, за да му носи доходи.  Разплитането на случая станало точно защото полицаите проверили всяка една от сделките на Стоян.

Оказало се, че той купил овощната градина в Панаретовци през 2018 г. от местния жител Иван Георгиев, тогава 34-годишен.  Тя била част от по-голяма градина на Иван и така двамата станали съседи. Иван също бил работлив, имал две малки деца, строял нова къща и всяка минута бил по полето. Още след първата година обаче Иван започнал да търси Стоян и да го моли да развалят сделката и да му върне парите от продажбата. Причината била, че градината е направена с евросубсидии, но Иван взел само авансови плащания и не знаел, че след продажбата няма право да получи останалите. Стоян не се съгласявал, искал по-голяма сума, отколкото е дал през 2018 г., защото за една година вложил много свои пари и направил много подобрения.

Когато разбрали за този конфликт, криминалистите вече били на крачка от разкриването на случая. Отначало Иван бил разпитван само като свидетел, но на 6 август – около 3 седмици след разстрела на Стоян, криминалистите влезли за обиск в дома му. Зад един камък в оградата намерили пистолета, разглобен на части. Оказало се ,че това е газов пистолет „Байкал“ (търговското име на руския „Макаров“), преправен да стреля с 9-милиметрови бойни патрони. Иван направил самопризнания, че е убил Стоян, след като се скарали. Полицаи  прокурори до последно обаче били убедени, че убийството е подготвено предварително, защото Иван бил със силиконови ръкавици, а после сложил и брезентови, когато теглил трупа към канала. Освен това замаскирал доста успешно следите от кръв из градината.

Хората в Панаретовци били потресени от разкритията. „Та той едно пиле не може да убие! Как е посегнал на човек! Не знам какво трябва да го е провокирало, за да извърши убийство“, казва близък приятел на Иван, който няма обяснение защо фермерът е ходел запасан с пистолет.

А вечерта, след като гръмва вестта, че убиецът е задържан, близки на Стоян пристигнали от Сливен в Панаретовци и хвърляли камъни по къщата на Иван. Наложило се се няколко дни поред полиция да пази в селото, за да не се стига до безредици.

20-годишната присъда на Иван Георгиев бе потвърдена от три съдебни инстанции.

За убийството Иван получава 20 години затвор за убийството и 5 г. за незаконно притежаване на оръжие като Сливенския окръжен съд определи да изтърпи по-голямото от двете наказания. Присъдата е потвърдена от Бургаския апелетивен съд, а тази седмица и от Върховния касационен съд.

Извършителят имал чисто досие

Майката на Иван: Това не е умишлено убийство!

В деня на убийството Иван и майка му работили в градината, към обед станало горещо и си тръгнали. Майката с автомобила си, а мъжът с трактора. По пътя Иван видял, че Стоян пристига към овощните градини и се върнал, защото отдавна чакал да си говорят, а той не му вдигал телефона. Затова според майката синът й не е замислял да убива Стоян.

„Да бях останала още малко, това нямаше да се случи“, нареждала тя през сълзи. Нейните показания, самопризнанията на Иван, както и чистото му досие, помогнали на мъжа да избегне доживотната присъда. Дотогава селянинът от Панаретовци имал само едно прегрешение – хванали го да кара кола с преправени номера и бил глобен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право