Финансова конституция за болниците

Лекари, учени и икономисти ще умуват нужна ли е Национална онкологична стратегия

Документът ще важи за всички лечебници

Единният стандарт за финансово управление на държавните и общинските болници в страната е готов и депозиран в Народното събрание. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в петък по време на парламентарния контрол. По думите му стандартът ще се прилага и от частните лечебни заведения.

Документът ще въведе общи правила за финансова политика и дисциплина, за да бъдат изведени много болници от тежкото състояние, в което се намират. Това ще стане с набор от изисквания за управление на паричните потоци, човешките ресурси, обществените поръчки, отчитане на дейността и т.н. По думите на Ананиев стандартът и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя са финансовата конституция на болниците.

Сред основните причини за стандарта беше изправянето пред фалит на редица лечебни заведения като тези в Добри, Ловеч, Враца и др. Предстои в понеделник министър Ананиев да се срещне с кмета на Перник, за да обсъдят оздравителен план и за болниците там.

Ананиев припомни, че е готова и Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 година, в която фигурират и злокачествените.

Лекари, учени и икономисти тепърва обаче ще умуват дали трябва да се създаде отделна Национална онкологична стратегия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве