Фирма от Троян е на една сцена с гиганти като АЕГ и “Сименс”

Компанията взе 4 златни медала на Пловдивския панаир

Възможно ли е една фирма от малък български град като Троян да стане лидер в световната индустрия, и то във високотехнологичен сегмент като 4.0? Отговорът на този въпрос е „да“, а доказателството е „Елпром Троян“.

„Троян е третият електрифициран град у нас, а „Елпром“ поставя началото на приложението на тока не само в бита, а и в промишлеността, като произвежда първите трансформатори. Те стават основа за индустриалното производство на електромотори. Това е индустрията 2.0, в която „Елпром Троян“ е пионер. Следва индустриална революция 3.0, която влиза в механизацията на производството, а днес стигаме до индустриална революция 4.0, която е дигитализацията, и тук отново сме лидер“, проследява историята на успеха собственикът и управител на „Елпром Троян“ Младен Мондешки. Наградите в историята на предприятието са много, сред най-престижните е призът на германската икономика за иновации, а на 74-ия международен технически панаир в Пловдив „Елпром Троян“ взе и 4 златни медала, както и отличието за панаирна експозиция, което го прави рекордьор сред тазгодишните медалисти на изложението.

„Ние сме на една сцена със световните гиганти в индустрия 4.0. И това не е изненадващо, защото „Елпром Троян“ е единственото предприятие у нас, което има институт по научно-развойна дейност“, обяснява Мондешки. Във времената на индустрия 3.0 „Елпром Троян“ е бил лидер на Балканите – най-големият завод за производство на електромотори в тази част на Европа. „Този завод е бил на нивото на „Сименс“ и АЕГ още тогава и е бил генератор на почти всички рационализации до 1989 г.“, допълва управителят. В смутните години на прехода е имало времена на рязане на техника за скрап, но това е в миналото и сега „Елпром Троян“ продължава да се развива, защото предприятието е успяло да запази кадрите си.

Още

Златните медали за иновации на панаира са за спирачни и предпазни системи, които гарантират превенция от аварии и са революционни достижения от най-ново поколение. Като цяло радващо е, че български изобретения обраха златните медали на Международния технически панаир. Общо 29 експоната бяха отличени в конкурса за иновации, а 17 от тях са разработки на наши предприятия. Наградите бяха връчени на церемония във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум.

Световна новост е и отличеният със златен медал супермощен слънчев колектор за топла вода на производител от Силистра. Скоро на пазарите в Европа и САЩ ще се появи интегрирана бизнес система – облачно решение от висок клас, на наша софтуерна фирма. Панаирно злато спечели и система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване, която пести разходи за персонал. Приз получи и битумен продукт, с чиято помощ фрезован отпадъчен асфалт може отново да се използва при ремонти на пътища. Минимандра за малки количества сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко също е сред призьорите.

Носител на авторитетната награда стана и автомобилът KUV 100 на индийската марка „Махиндра“. Тя дебютира у нас на „Ауто сити Пловдив 2018“.

Конкурсът се проведе в пет категории: „Машиностроене“, „Електроника и електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации, офис техника“, „Транспорт и автосервизно оборудване“, „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“ и „Строителство“. Есенният панаир продължава до 29 септември.

Статията е редактирана на: 27.09.2018 20:03

Вижте коментарите

  • Елпром Троян почти не работи. Питайте троянци. Има там някаква администрация, имитираща дейност. Предимно рекламна.

  • Щом е от Троян може. Работата ми налага често да съм в Троян. Бях изумен колко фирми в различни области работят повече от успешно: битова химия, фармация, Калинел -завивки, възглавници и др, Ето сега и Елпром. Ами какво да кажа Северозападнала взимайте пример.

Share
Публикувано от
Ваня Недялкова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Recent Posts

На 29 март 2020 да почерпят

Доц. д.ф.н. Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, 66 г. Десислава Добрева, певица. Иван Кънев,…

29.03.2020

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

ОВЕН Не пропускайте да обсъдите въпросите свързани с юридически съвети, въпреки че деня е почивен.…

29.03.2020

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

Бързите темпове на прогрес ще променят много сфери от живота ни, убеден е историкът Ювал…

28.03.2020

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус

Първият случай на коронавирус е потвърден при монах от Атон. Той е хоспитализиран в болница…

28.03.2020

Седма жертва на COVID-19 у нас

Издъхна още един болен от коронавирус в благоевградската болница. Това е 73-годишната пациентка от разложко…

28.03.2020

Дъфи спира да говори за изнасилването си

Преди месец 35-годишната британска певица Ейми Ан Дъфи, по-известна с псевдонима Дъфи, направи неочаквано признание.…

28.03.2020

Този уебсайт използва "бисквитки"