Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Фондация „Тракия“: Изземването на колекция „Васил Божков“ е варварско и незаконно

„В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция „Васил Божков“. По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на „Нове АД Холдинг“, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация „Тракия“ е меко казано нехуманен.“

Това заявяват от фондация „Тракия“ в декларация, разпространена от „Нове холдинг“:

Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация „Тракия“ остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация “Тракия” и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.

Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност. Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им.

Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция „Васил Божков“ ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта.

В момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т.г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение.

Повече от година се водят преговори с музея „Пол Гети“ и Фондация „Тракия“ е в комуникация с негови представители във връзка с предстоящата през 2023 г. изложба, посветена на Тракийското изкуство. Предмети от колекция Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като следствие от нерегламентираните действия на органите на властта, предстоящата визита на главния куратор от департамент „Антики“ към музея „Пол Гети“ също ще трябва да бъде отменена.

Факт е и работата по планираното изграждане на уникален по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от десетки специалисти от цял свят работят по плановете за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логика действия на държавния апарат ще лишат София от културен център без аналог в държавата ни, който би допринесъл както за развитието на културния туризъм, така и за позиционирането на българското културно-историческо наследство на едно ниво със световното.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.