Фондът за гарантиране на влоговете погаси предсрочно 30 млн. лв. от заема към държавата

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет по Договора за заем, сключен между Република България и ФГВБ на 03.12.2014 г. за финансиране недостига на средствата на Фонда за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД след отнемане на лиценза й. Заемът осигури безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове в банката. Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв.

ФГВБ планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема. Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ АД (н).

Размерът на заема по Договора е до 2 млрд. лв., от които ФГВБ е усвоил 1,675 млрд. лева. Лихвеният процент е фиксиран в размер на 2,95 %, а лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април. Погасяването на заема е еднократно на 15.04.2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246,58 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси