Форум за шансони започна в Пловдив

Най-големият на Балканския полуостров музикален форум за мелодични шансони - фестивалът за франкофонска песен "Златен ключ 2017", се провежда този уикенд в Пловдив.

Началото на 14-то издание на фестивала бе дадено с концерт на българските лауреати, печелили конкурса в предишни години, сред които пловдивчанката Нели Солакова, Лазар Кисьов, тенорът Евгений Лисенко и миналогодишната победителка Марина Спасова.

Към тях на сцената на Градския дом на културата "Борис Христов" се присъединиха и куп талантливи изпълнители от Франция, Украйна, Словакия, Румъния и за първи път от Русия. Водещи на концерта бяха дългогодишният директор на "Алианс Франсез Париж" за България и основател на фестивала "Златен ключ" Бернар Руо и Теофана Брадинска-Ангелова, почетен консул на Франция в града под тепетата и директор на "Алианс Франсез Пловдив".

Фестивалът бе открит от зам.-кмета на Пловдив за културата и туризма Александър Държиков, който от името на общината връчи плакет на Бернар Руо по повод на 70-годишния му юбилей, който съвпада с провеждането на 14-то издание на музикалния форум. Всички участници в концерта бяха подготвили различни сценични изненади за публиката в залата и за Бернар Руо, който отговори на предизвикателствата и се включи в дуетно изпълнение с представителката от Украйна на вечния хит на Далида "Paroles, paroles", в чието оригинално изпълнение някога участваше секссимволът на френското и световното кино Ален Делон.

Новост през тази година е присъствието на две носителки на титлата "Мис Франция", които са в Пловдив не само за да се включат във фестивала, но и да участват в заснемането на рекламен клип, който ще рекламира Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. по 2 френски телевизионни канала.

Награждаването на победителите в 14-тия Международен фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" ще е на гала-вечерта в неделя, когато на сцената шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти. Голямата награда - златната гривна, уникална авторска изработка на майстора бижутер Тодор Кузмов, за пета поредна година ще бъде връчена от зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България