Франция остава в Сирия и след изтеглянето на САЩ

Франция ще запази участието си в международната коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ и след изненадващото решение на САЩ да изтегли военнослужещите си от Сирия, предава AFP.

„За сега, разбира се, ние оставаме в Сирия", заяви министърът по европейските въпроси на Франция Нейтли Лоизау в телевизионно интервю, добавяйки, че „борбата срещу тероризма не е свършила".

„Вярно е, че коалицията е постигнала значителен напредък в Сирия, но тази борба продължава и ние ще я продължим", увери представителят на Париж.

Франция разположи бойни самолети в Йордания и артилерия по сирийската граница в Ирак като част от ръководената от САЩ коалиция. На място Париж изпрати военнослужещи, броят на които се пази в тайна и до ден днешен.

В сряда Тръмп обяви, че „спечелихме срещу „Ислямска държава“ и поради тази причина обяви, че е настъпил момента близо две хиляди американски войници да се завърнат в родината си.

Тръмп все пак обеща подкрепата си за кюрдските съюзници, ключови бойци срещу силите на „Ислямска държава“ в Сирия.

Френският министър на отбраната Флоренция Парли заяви на свой ред в социалната мрежа „Туитър“, че групировката „все още не е изтрита от картата. Ние трябва окончателно да установим контрол над последните твърдини на тази терористична организация", предупреди френският министър.

Коментари

Задължително поле