Франция ще препоръча РНК ваксина на поставилите си първа доза от препарата на "АстраЗенека"

Снимка: Pixabay

Най-висшият здравен орган на Франция се очаква да заяви в петък, че получилите първа доза от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека", които са на възраст под 55 години, трябва да получат като втора доза РНК ваксина, заяви здравният министър Оливие Веран, съобщава Ройтерс.

"Това би трябвало да бъде потвърдено днес", каза Веран пред радио RTL, добавяйки, че не иска да обяви официално този ход преди очакваната по-късно днес пресконференция на водещия здравен орган Haute Autorite de la Sante (HAS).

Оливие Веран каза, че това е предпазна мярка, която може да се развие с времето, докато се съберат допълнителни данни за ваксината на "АстраЗенека". Франция ще продължи да насърчава използването на ваксинатта, добави той.

"Съвсем последователно е да се каже, че не препоръчваме ваксината на "АстраЗенека" на хората на възраст под 55 години и следователно, ако сте получили първата инжекция на тази ваксина и сте под 55 години, ще ви бъде предложена друга ваксина. Този ход е напълно логичен", посочи френският здравен министър.

Той също така подчерта, че това е "предпазна мярка, а не изключителна мярка", уверявайки хората, че ще получат втората си инжекция навреме.

Агенция Ройтерс цитира два свои източника, които коментира за предстоящото съобщение на HAS в петък. Трябва да се има предвид, че две иРНК ваксини, едната на компаниите "Пфайзер/БионТех", а другата на Moderna, са одобрени за употреба във Франция.

Франция е втората страна, която предлага алтернативни дози от друга ваксина на тези, които са получили като първа доза ваксината на "АстраЗенека" поради опасенията, че тази ваксина причинява кръвни съсиреци.

Постоянният комитет по ваксинация към института Робърт Кох (STIKO) заяви в четвъртък, че хората в Германия на възраст под 60 години, които вече са получили първата доза ваксина срещу COVID-19 на "АстраЗенека", ще трябва да бъдат имунизирани при втората доза с РНК ваксината на "Модерна" или на "Пфайзер/БионТех".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа