Фънки: С Лили Иванова вече сме съседи

 

Между мач и веселба, избирам веселбата и купона

Мотото на „Фереджето“ е - никога не оставяйте нищо недоизпито

Тези, които нямаме тела за плаж - ще се видим в ресторанта!

Бях плувец, а сега балдисвам като хипопотам

Тази политкоректност е световна глупотевина

Димитър Ковачев-Фънки е известен промоутър, музикант и шоумен. През 2021-ва година, той направи своя дебют и на театралната сцена. Постановката с негово участие „Веселата карета“, на ДКТ „Иван Димов“, се радва на голям интерес и се играе пред пълни салони. Фънки, заедно с близкия му приятел Иван Несторов-Амебата, основават промоутърската фирма „София Мюзик Ентерпрайсис“. Благодарение на тях в България изнасят концерти суперзвезди като Мадона, Лени Кравиц, „Металика“, „Аеросмит“, „Скорпиънс“, „Джудас Прийст“, Ян Гилън, Роджър Уотърс, Iron Maiden, Кайли Миноуг, „Куин“ и Адам Ламбърт, „Роксет“, Шаде и много други. Фънки не спира да развива и музикалната си кариера. Той е бил част от групи, като „Ера“, „Монолит“, „Sheky and the boody boys“ и Проджект Стенли. Голямата му артистичност намира най-ярък израз в бандата „Черно Фередже“, концертите на които се превръщат в неповторими купони. Фънки е сред най-канените лица у нас за жури в популярни формати, като „Мюзик Айдъл“, „Музикална Академия“ и „Като две капки вода“.

- Фънки, след финала на „Като две капки вода“, ще се отдадеш ли на почивка, или ще работиш и през летните месеци?
- Аз по принцип мразя да работя, но честно казано ще ми липсват „Капките“, защото е много весело. Даже си мисля - сега някакво гадно, скучно лято предстои, а и с тази бесна жега в центъра на София… По принцип, вече съм се зарекъл да не стъпвам на Черноморието, но още не се знае. Засега си стоя в офиса и съм си пуснал вентилатора, защото мразя климатици и си посвирвам от време на време с китарата. Общо взето – релакс, в съчетание с малц и водка – нали трябва да помагаме на Украйна и да мачкаме дядя Вова, изпивайки водката за неговите войници.

- А не планираш ли кратка ваканция до Гърция, или Малдивите например?
- На Малдивите ходи началника, както казва Рачето (Димитър Рачков). Аз от 20 години ходя все на Каваци и така ми е омръзнало, че нямам думи. Имам предложения от приятели за Гърция и аха-аха да ме навият, но с тези опашки на границата няма да отида никога! Ако има по-нормален период, бих направил една Гърция, но въобще не държа на тази история. Сега ми щраква, че имам прекрасен приятел Жоро, с хотел в Сандански - с басейн. По-добре при него, отколкото в Гърция. И в София съм ок да ти кажа - как приятно си пия на „Сан Стефано“... Седнал съм на тротоара пред едно заведение и си пия студено бяло вино с газирана вода. Много приятно усещане - все едно съм в Париж!

- Какви концерти организирате с Амебата за летния сезон?
- За септември си готвим нашите неща – правим едно рок фестивалче в Парк център „Юнак“, където ще забият „Vandenberg“ и други банди. На 30-ти септември правим „Led Zeppelin Simphonic“ в Зала 1 на НДК, което си е нещо сериозно. Предстои и концерт на „Kosheen“ през октомври.

- Като организираш концерти на рокзвезди у нас прави ли ти впечатление дали все още животът им е секс, наркотици и рокендрол, или това е останало в миналото?
- Значи, това е малко измислица, защото на хората им харесва рокзвездите да имат такъв ореол. Въобще не е така по простата причина, че те като тръгнат на турне, са на работа и никой не си позволява такива неща. Обвързани са с договори, вкл. и помежду си и това да тръгнеш на половингодишно турне и да си развяваш байрака - не се получава тази работа! Това се прави за шоу, и аз ако тръгна да си пиша биография един ден, ще се подредя страховито, че съм пил нафта и бензин. (Смее се.)

- Тази година ти отново беше в журито на „Като две капки вода“. Кои бяха твоите фаворити?
- Никога нямам фаворити и то ми личи, но ще запомня например Мария! Аз останах много доволен от нея - такова трудолюбие не съм очаквал, тя направо се съсипа, за което евала! Харесвам хора с правилно отношение и разбирам като се хванеш на хорото, да го играеш до края, а Мария се представи много добре. Впечатлен съм и от Владо Зомбори, особено от изпълнението му на Майкъл Джексън. Всеки сезон е много интересен и логично нараства интереса на хората към шоуто - получава ни се да е забавно. Бих казал, че това беше най-добрият сезон.

- Според теб  Джулиана Гани ли беше най-голямата изненада, или някой от другите участници?
- Може би най-голямата изненада беше Владо - много талантливо момче, но и другите се стараеха много. Джулиана също се представи добре, но бъркаше, че го играеше с ниско самочувствие, а това пречи много. Тя казваше, че не е певица, но щом си в „Капките“, трябва да дадеш всичко от себе си, без да мрънкаш. Като цяло, стана много хубаво шоу.

- Притесняваше ли се Християна Лоизу да не започне да ражда, още преди да е свършил формата - с тези трудни задачи, които ѝ се падаха?
- Да, на мен това щеше да ми дойде в повече - как издържа това момиче?! Аз, ако бях на нейно място, сигурно нямаше да се хвана да участвам, но тя си праскаше здраво – непукист! Християна е страхотна певица.

- Какво мислиш за тези нови изисквания в „Капките“ - да не могат да се  потъмняват лицата на участниците, или да се слагат къдрави перуки, когато се имитират тъмнокожи певци? Тази политкоректност не отива ли вече твърде далеч?
- Това е световна трагедия и глупотевина! Никога не съм бил расист и дори не съм допускал такава мисъл в главата си. Харесвам ги много като музиканти и изпълнители, но примерно как ще направиш Луис Армстронг – бял?! Не знам откъде идват подобни идеи – от Америка или от другаде, но не ги разбирам.

- Вече се изявяваш и на театралната сцена. Имаш ли много приятели в артистичните среди?
- Още преди да започна в театъра имах приятели актьори и добре се забавляваме с тях. Много е весело и с колегите от „Веселата карета“ – Майчето Бежанска, Тончо (Токмакчиев), Митака (Баненкин), Добриела Попова… Страхотен колектив сме и положението е тумба-лумба, ха-ха-ха!

Фънки и Тончо Токмакчиев във „Веселата карета“ (Снимка ДКТ „Иван Димов“-Хасково)

- Случват ли се гафове на сцената?
- Винаги има! Примерно няма да забравя какво се случи преди два месеца. По сценарий аз затварям пиесата, като казвам - Ричард III, и после еди-какво си се случва… Обаче, вместо Ричард III, на мен ми идва в устата да кажа Крал Лир! Пълна психопатщина, но колегите щяха да умрат от смях! После се опитах да се поправя и казах: „Крал Лир - Ричард III“, и въобще стана мазало. Много се забавляваме с подобни гафове.

- А изпадаш ли понякога в мрачно настроение?
- Тъжен съм постоянно и ми е много мъчно, мъчно ми е за мен... Благодарение на приятелите и веселбите – купон след купон и ха-ха-ха и се избутва някак си.

- Гледаш ли Европейското по футбол и кои са фаворитите ти? Ядосваш ли се на мачове?
- Не, въобще не се ядосвам, гледам за удоволствие и се забавлявам. Не съм от тези, които псуват по време на мачове. Ако пропусна мач, въобще не ми пука и ако трябва да избирам дали да гледам футбол, или да отида на веселба - отивам на веселба! (Смее се.) Иначе, германците много ги харесвам и те са ми фаворити.

- А според теб кога България отново ще играе на такъв голям футболен форум?
- Най-добре е никога да не играе! По-добре ние да си гледаме нашето - художествената гимнастика, вдигането на тежести, борбата... Май не сме за такива спортове, като футбола. Една птичка пролет не прави, имам предвид САЩ-94-та.

- Познаваш ли се с някой от футболистите, които ни направиха четвърти в света през 94-та?
- С Ицо (Стоичков) се запознахме в „Капките“ – готин пич. Аз не го познавах преди това, но той е футболист, постигнал много в кариерата си.

- Съгласен ли си с обвиненията към нашите футболисти, че залагат повече на жените и заведенията, отколкото на тренировките?
- И аз да съм, и аз ще заложа на жените! Тренировките са като репетициите - всяка репетиция води към нова, после към още една и поради тази причина не трябва много да се репетира, по-добре по жени. (Смее се.)

- Ти самият тренирал ли си футбол, или някакъв друг спорт?
- Да, даже съм бивш състезател по плуване. Като ученик бях в спортния интернат, но сега не плувам, а балдисвам като хипопотам във водата. Не съм много по спортовете.

- Много мъже се увличат по риболова…
- Имам много приятели - запалени риболовци, но аз не съм ходил през живота си за риба. Сега ми казват някакви страхотни неща за язовир „Батак“, но ако отида – рибата остава на заден план, дори сигурно никой няма да хвърля въдица. Като цяло, не съм и голям фен на рибата - обичам риба, която е в кочина. (Смее се.) 

- А с фолкзвездата Константин продължавате ли да купонясвате толкова често, или вече сте намалили темпото?
- С братлето не се спираме - страшна веселба е, макар че е доста зает. Той има много участия, ангажиран е чак до 2026-та година – истинска звезда! Не разбирам, като ме питат как така сме приятели - метъл и попфолк! Двама човека са приятели, защото си допадат, а не заради стила музика. Попфолкът не е моят стил, но не мога да отрека, че „Черна роза“ на Коцето е страхотно парче, а дуетът му със Софи също е сериозно нещо.

С Коцето станаха приятели във „ВИП брадър“

- С „Черно Фередже“ работите ли над нови песни и кое е любимото ти парче на бандата?
- Да, разбира се – правим нови неща, но стилът ни няма нищо с това, което е било едно време. Сега сме етно пънк с много фънк, нещо като „Ред Хот Чили Пепърс“. Любими парчета са ми „Араш - Фукарата“, както и от по-новите - „Тополница“ и „Гюле“. Имаме и едно убийствено реге. Готино е, че с „Фереджето“ имаме и участия през лятото, където здраво да ударим.

- Какво е мотото на група „Черно фередже“?
- Никога не оставяйте нищо недоизпито! (Смее се.)

Група „Черно Фередже“

- С Амебата сте организирали и концерт на Лени Кравиц в България. Какво мислиш за изказването му, че от 9 години се е лишил от секс и ти способен ли си на такова „геройство“?
- Лъже! Пълни глупости са това и аз не го вярвам. Когато човек поиска - има телефони, има и платена любов, така че едва ли се е лишавал.

- Кои от световните звезди, които сте водили у нас, са най-земни и естествени като хора?
- Нямаме време да ги опознаваме – идват, пеят и изчезват! Разбрал съм обаче, че колкото си по-голям нещастник, толкова повече претенции имаш.

- Покрай твоята работа, често ти се налага да шофираш - срещаш ли много комплексари на пътя?
- Има, как да кажа – пълно е с тотални кретени! Абе, особено е положението, повечето си викат - мачкай и това е.

- Освен в „Капките“, ти си бил жури и в много други формати. Истина ли е, че българинът е много талантлив, или е по-скоро мит?
- Не е мит, но като във всяка една нация има и талантливи  и неталантливи. Българите сме малък народ и не трябва да очакваме, че Моцарт ще излезе от Прапоклово. Нека бъдем реалисти, но си имаме нашите таланти.

- Много се пише за това, че не се харесвате с Лили Иванова…
- Иванова ми е като нож в гърба, по особен начин не съм фен... И най-смешното е, че вече сме съседи на „Оборище“.

- А засичали ли сте се вече?
- Не, но ако се засечем - ще стане, каквото ще стане. (Смее се.)

- Дъщеря ти Карла е хубаво момиче. Тя представяла ли ти е вече някое гадже, или се притеснява от теб да не го стреснеш?
- Разбира се, запознавала ме е с момчето до нея. Тя е прекрасна. В момента следва в Университета, а синът ми се занимава с финанси.

- Имаш ли любима мисъл, или цитат?
- Наскоро прочетох това в интернет: „Тези, които нямаме тела за плаж - ще се видим в ресторанта!“ (Смее се.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта