Хаджи Ламбрин събра историята на Варна

Юбилеен календар с уникални фотоси от морето пътува по света за Коледа

Създател е на единствена винена карта у нас в цветовете и с вкусовете на родните елексири

Най-известният хаджия край морето е Ламбрин Сотиров, човекът, събрал много история и култура в музея си “Стара Варна”.

Представя себе си кратко –българин, с гръцко име, което означава пълен със светлина, роден със синя охридска кръв като дядо си Хараламби, на когото е кръстен. И трето поколение варненец от далечната 1895 г., когато прадядо му е дошъл и се заселил тук. Като истински поклонник, два пъти е ходил до гроба Господен в Ерусалим, за да заслужи титлата пред името си.

20-ят му юбилеен календар”Стара Варна”вече тръгна за Коледа и Нова година по света. И този път изданието изненадва с неизвестни и непоказани досега стари фотографии от живота на морската столица. На корицата е легендарната машинна команда на парахода”Варна”, с който през далечната 1922 г. пристигат от Марсилия първите туристи на море у нас. Хаджи Ламбрин, облечен този път като моряк от славния екипаж, удари гонга в музея при представянето на календара и показа последната си реликва-истинския спасителен пояс на парахода от снимката. Заявки за всяко издание на “Стара Варна” има от всички краища на земята, където живеят варненци и българи-Азия, Африка, Америка, Австралия и цяла Европа. За да им напомня, както казва авторът му, че лятото във Варна никога не си отива.В края на 20 в. след дълги обиколки в Европа, където е респектиран от изключително високото ниво на уважение и култура към историята, Ламбрин Сотиров е решил да сложи началото на това и в родния си град. Защо Варна да не застане до градове като Виена, Мюнхен, като Хамбург и Прага и да е равна с тях, казал си тогава изследователят и започнал да събира фотопаметта й от Освобождението до 80-те години. Богатият му архив с над 5000 снимки, документи, книги, е изровен от тавани, мазета, контейнери за боклук, откупен от трезори и виенски магазини. Началото е започнало с 9 стари пощенски картички и понеже няма нищо случайно му предлагат една солидна колекция от 600 снимки, при това доста скъпа.

Посъбрал пари от приятели и я взел, а директорката на Регионална библиотека”Пенчо Славейков” Емилия Милкова, сега депутат от ГЕРБ, приютила първата му постоянна изложба в отдел “Изкуство”. Мястото станало популярно и любимо за събиране на стари варненски фамилии и за провеждане на традиционните им родови срещи. През 2000 г. е трябвало да смени сградата и известният историк и специалист по архивистика Борислав Дряновски го насочил към старата къща на 116 години, бивш полицейски участък, превърната в руини. Ламбрин заложил дома си за кредит, помогнали с пари и приятели и превърнал сградата, паметник на културата, в музея “Стара Варна”. В подземието, където навремето са били килиите с арестанти, е разположил богатата си енотека с над 800 бутилки вино от всички изби в страната. Той създава първата и единствена у нас винена карта на България, която е и уникален информационен модел на лозовите масиви, за вкусовете, цветовете и ароматите на вината от всички 220 изби в страната, единствената държавна от които е тази в правителствената резиденция “Евксиноград”.

Подземието на “Стара Варна” е известно още като театъра на виното, защото е сцена за моноспектакли, на които зрителите, както през древността, се наслаждават на изкуство, отпивайки по глътка хубаво българско вино. В репертоара има в момента три заглавия-”Щамандура за лично ползване” с автор и изпълнител Георги Велчовски, който разказва историите на един спасител на плажа и в зимните вечери внася истинско усещане за лятна Варна. Въртят се още спектаклите “Ключът към рая” по прочутия роман на Никос Казандзакис “Зорба гъркът” и “Саюри” по “Мемоарите на една гейша” на Артър Голдън, като главната роля се изпълнява от Ивелина Сотирова.

Подземието се посещава от учени, артисти, хора на духа, много дипломати, европейски министри. Ламбрин Сотиров е посрещал тук бившия чешки премиер и президент Вацлав Клаус, Симеон Сакскобурготски, преди да стане министър-председател. Царят бил невероятно изненадан да получи своя фотография като малък със семейството си на разходка в Морската градина във Варна, на която баща му Борис III е облечен в морска офицерска униформа. На първия етаж в “Музея на Стара Варна” се намира уникалната експозиция на придворния фотограф Карло Албрехт, който по поръчка на княз Фердинанд снима Варна през 1886-1893 г.

Коментари

Задължително поле