На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на ЕС

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

Хаджи Ламбрин събра историята на Варна Юбилеен календар с уникални фотоси от морето пътува по света за Коледа

Създател е на единствена винена карта у нас в цветовете и с вкусовете на родните елексири

Най-известният хаджия край морето е Ламбрин Сотиров, човекът, събрал много история и култура в музея си “Стара Варна”.

Представя себе си кратко –българин, с гръцко име, което означава пълен със светлина, роден със синя охридска кръв като дядо си Хараламби, на когото е кръстен. И трето поколение варненец от далечната 1895 г., когато прадядо му е дошъл и се заселил тук. Като истински поклонник, два пъти е ходил до гроба Господен в Ерусалим, за да заслужи титлата пред името си.

20-ят му юбилеен календар”Стара Варна”вече тръгна за Коледа и Нова година по света. И този път изданието изненадва с неизвестни и непоказани досега стари фотографии от живота на морската столица. На корицата е легендарната машинна команда на парахода”Варна”, с който през далечната 1922 г. пристигат от Марсилия първите туристи на море у нас. Хаджи Ламбрин, облечен този път като моряк от славния екипаж, удари гонга в музея при представянето на календара и показа последната си реликва-истинския спасителен пояс на парахода от снимката. Заявки за всяко издание на “Стара Варна” има от всички краища на земята, където живеят варненци и българи-Азия, Африка, Америка, Австралия и цяла Европа. За да им напомня, както казва авторът му, че лятото във Варна никога не си отива.В края на 20 в. след дълги обиколки в Европа, където е респектиран от изключително високото ниво на уважение и култура към историята, Ламбрин Сотиров е решил да сложи началото на това и в родния си град. Защо Варна да не застане до градове като Виена, Мюнхен, като Хамбург и Прага и да е равна с тях, казал си тогава изследователят и започнал да събира фотопаметта й от Освобождението до 80-те години. Богатият му архив с над 5000 снимки, документи, книги, е изровен от тавани, мазета, контейнери за боклук, откупен от трезори и виенски магазини. Началото е започнало с 9 стари пощенски картички и понеже няма нищо случайно му предлагат една солидна колекция от 600 снимки, при това доста скъпа.

Посъбрал пари от приятели и я взел, а директорката на Регионална библиотека”Пенчо Славейков” Емилия Милкова, сега депутат от ГЕРБ, приютила първата му постоянна изложба в отдел “Изкуство”. Мястото станало популярно и любимо за събиране на стари варненски фамилии и за провеждане на традиционните им родови срещи. През 2000 г. е трябвало да смени сградата и известният историк и специалист по архивистика Борислав Дряновски го насочил към старата къща на 116 години, бивш полицейски участък, превърната в руини. Ламбрин заложил дома си за кредит, помогнали с пари и приятели и превърнал сградата, паметник на културата, в музея “Стара Варна”. В подземието, където навремето са били килиите с арестанти, е разположил богатата си енотека с над 800 бутилки вино от всички изби в страната. Той създава първата и единствена у нас винена карта на България, която е и уникален информационен модел на лозовите масиви, за вкусовете, цветовете и ароматите на вината от всички 220 изби в страната, единствената държавна от които е тази в правителствената резиденция “Евксиноград”.

Подземието на “Стара Варна” е известно още като театъра на виното, защото е сцена за моноспектакли, на които зрителите, както през древността, се наслаждават на изкуство, отпивайки по глътка хубаво българско вино. В репертоара има в момента три заглавия-”Щамандура за лично ползване” с автор и изпълнител Георги Велчовски, който разказва историите на един спасител на плажа и в зимните вечери внася истинско усещане за лятна Варна. Въртят се още спектаклите “Ключът към рая” по прочутия роман на Никос Казандзакис “Зорба гъркът” и “Саюри” по “Мемоарите на една гейша” на Артър Голдън, като главната роля се изпълнява от Ивелина Сотирова.

Подземието се посещава от учени, артисти, хора на духа, много дипломати, европейски министри. Ламбрин Сотиров е посрещал тук бившия чешки премиер и президент Вацлав Клаус, Симеон Сакскобурготски, преди да стане министър-председател. Царят бил невероятно изненадан да получи своя фотография като малък със семейството си на разходка в Морската градина във Варна, на която баща му Борис III е облечен в морска офицерска униформа. На първия етаж в “Музея на Стара Варна” се намира уникалната експозиция на придворния фотограф Карло Албрехт, който по поръчка на княз Фердинанд снима Варна през 1886-1893 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Има хора-творци, които са създали всичко, което днес наричаме цивилизация, но има и такива, които ни ги припомнят. Хора които не позволяват да забравим миналото си. Очевидно героят на тази публикация принадлежи към вторите. Поздравявам го, имаме нужда от такива хора, те струват повече от политическите кресльовци. Поздравления и за авторката.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.