Климатолог: Отклоняването от климатичните норми ще става все по-голямо

Десетима са осъдени за участие в наркогрупа в Добричко

Съд в Страсбург призна правото на Италия да не приема хуманитарен кораб със спасени мигранти

Ген. Атанасов за скандала с апартаментите: Цветанов каза, че няма кой да го накаже и се оказа прав

Кога на мъжа започват да му растат крила

Министър Петкова: Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България

Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Протест срещу застрояването в столичния квартал Гоце Делчев

Народното събрание обсъжда годишния доклад на ВСС за 2018 година "Обединени патриоти" започват консултации за партийните субсидии

Робърт Милът дава показания за руската намеса в американските избори

Ердоган заяви, че Турция ще продължи със сондажите в Кипър

Създават Център за безопасно движение по пътищата

Обилни валежи с гръмотевици в 5 области днес

Мълния падна на метри от мъж в Монтана Не е пострадал сериозно

Тръмп смята, че доларът е твърде силен, обвинява за това политиката на ФЕД

Хайде! И да се обаждате понякога! Избрахме благословените седемнайсет евродепутати и за повечето от тях ще чуем чак на следващия вот

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Законът на Вуте гласи – гласувайте за този, за да не замине онзи

В края на май, независимо дали пролетта носи бури, градушки или жарко слънце, чуваме неизменния рефрен на абитуриентите, в които те броят правилно от едно до дванайсет. Това символично редене на числа идва да ни покаже, че освен дето са имали добри учители по математика, поколението е готово да излети от гнездото. След това едни набързо организират гнезда около майчиното дърво, а други отлитат надалеч и с годините се обаждат все по-малко и се връщат все по-рядко.

В късната неделна вечер, че и цяла нощ ЦИК броеше до седемнайсет. ЦИК е добра по математика, а цифрата седемнайсет иде да ни покаже колко ще бъдат българските евродепутати, които ще полетят към Брюксел. Някои ще се откажат в полза на следващите в листите, други – не.

Ами, хайде! Честито на всички! И се обаждайте понякога!

Проблемът при европейските ни депутати е като при младежите, които тръгват по света да си търсят щастието – заживяват собствен живот. И ако при студентите така трябва да бъде, то при нашите избраници това в огромна степен обезсмисля целия помпозен вот. Какъв е смисълът от тях? Българите трудно разбират ролята на Европарламента и най-вероятно затова активността в сравнение с изборите за Народно събрание и местна власт е много по-ниска.

Едни от нашите пратеници изчезват в дебрите на брюкселските политически лабиринти, заиграват разни лобистки танци. Влизат в „голямата игра“ на „големите европейски политически семейства“ и забравят за тези, дето са ги изпратили. Само единици – тези, които мислят за политическата си кариера у нас, се връщат от време на време, за да… за да се обадят в стил „Хей, върнах се!“.

В съзнанието на българите това не е вот за европейски депутати, а за личното щастие на седемнайсет души. И как да не е? Те ще получават огромни за нашите стандарти заплати, бонуси, надбавки и може би нещо отгоре. Живеят в чужбина, имат специални паспорти и статут на съвременни аристократи. Наистина е чудо, че изобщо някой отива изобщо да гласува за тях. Още повече, че от седемнайсет души в това голямо море от стотици депутати, почти нищо не зависи. Почти.

Защо обаче все пак гласуваме? Моето лично обяснение е, че двигателната сила на вота за Европарламент е Закона на Вуте – гласувайте за този, за да не замине онзи. И понеже ти мразиш онзи, гласуваш за този, само да страда… онзи.

Ако на градската десница им кажеш „Бихте ли гласували за човек, който е бил комсомолски секретар, преглътнал е сделка с ДПС, за да остане на важен парламентарен пост, договорил се е с президент на социалистите (комунистите), за да бъде посланик и сега е в сделка с онези, за които другата градска десница казва „ГЕРБ не е алтернатива на БСП“, дали биха пуснали и една бюлетина? Не, но животът опровергава логиката и дава път на конформизма. Въпреки логиката, за същата тази персона гласуваха достатъчно хора, включително и с преференции с единствения мотив, че той развява знамето на антикомунизма.

Ненавистта е двигателната сила у нас, не градивността.

В подобна стилистика вървяха и другите кампании – с отношение към врага, на битово, със замесването на локални проблеми, нямащи нищо общо с Европарламента. Единствено опаковката на кампаниите беше на по-друго ниво.

Имаше нещо забавно и позитивно в дните на кампанията. Опознаване на непознатите. Например за първи път видяхме, че еврокомисарят Мария Габриел освен бонбонения имидж на всеобичащия брюкселски чиновник, може да бъде и борбена, да опъва лице, да играе умело с шпагата и да нанася пронизващи удари, при това с наслаждение (дебатът u с Елена Йончева). И най-важното – разбрахме, че е водач на листата на ГЕРБ, защото Бойко Борисов от време на време u позволяваше да каже нещо. А от него пък разбрахме, че ако се наложи, само ако се наложи, господин Габриел може да се прекръсти на Неделчев.

Научихме, че централният нападател на патриотите (от крило ВМРО) – Ангел Джамбазки е триизмерен. Той не е само войводата, скитащ с комитите из усойните гори на брюкселския политически живот и трепещ антиевропейското със силна страст, а изпитва чувства към дом и муза.

За „Демократична България“ разбрахме, че не са се разбрали кой трябва да отиде в Брюксел в крайна сметка и поради тази причина преференциалните междуособици избухнаха в рамките на тяхната си затворена в тревоги аудитория.

ДПС – също толкова затворени, пък ни показаха, че нямат проблеми с егото си и че при тях няма безпричинна тревожност, както при демократите.

За другите – нищо интересно.

Но да се върнем към нашите малки седемнайсет птиченца, които днес излитат от гнездата, за да се обаждат от време на време. Вероятно и ние сме виновни, че не следим тяхното развитие, техните дейности в Брюксел и Страсбург. Това че всяко решение там рядко влияе на живота ни тук, не бива да е оправдание за пасивността ни на електорат. Там нашите птиченца правят и добри, но и лоши неща. За разлика от българския парламентарен живот, те имат гарантиран петгодишен мандат, защото няма никакъв шанс за предсрочни избори в Европа.

Така през изминалите пет години малко бяхме информирани какво правят нашите пратеници и кои всъщност са там, в Брюксел. А трябва да четем и чуваме повече за тях, защото иначе историята е обречена да се повтаря.

За Светослав Малинов бяхме забравили. Той беше втори в листата на „Реформаторския блок“ (Ако се чудите кой беше този блок, това е същият, в който продължават да се карат кой да бъде лидер, и който от време на време си сменя името. Сега е „Демократична България“, май). Водач на листата беше Меглена Кунева, но заради преференциите Малинов спечели заветното място и пет години го нямаше. Появи се накрая, когато разбрахме, че заради няколко български евродепутати, които по странни причини пропуснаха гласуването за отлагане на пакета „Мобилност“ за следващия Европарламент. Това му изяде главата за нов мандат при демократите.

Отворих да погледна какви са били последните му активности в Брюксел. Два актуални въпроса, които сезират евродепутатите за нарушения на България на две директиви.

Николай Бареков, който замина за Брюксел в съюз с ВМРО, сега вече се оттегля в своеобразна пенсия. Каза, че иска да бъде учител. За последните пет години известен шум около него се вдигна покрай скандалите със съратника му Джамбазки. И това беше.

Ева Паунова, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Владимир Уручев, Георги Пирински, Емил Радев, Илияна Йотова (заместена от Петър Корумбашев), Илхан Кючук, Искра Михайлова-Копанова, Момчил Неков, Мария Габриел, Неджми Али, Филиз Хюсменова, Сергей Станишев, Томислав Дончев (само за няколко месеца).

Всъщност това би могло да бъде един нелош отбор, стига фокусът на усилията им да бъде в полза на България. Можеше, защото това са старите евродепутати. Сега чакаме новите.

Но какво би се случило, ако всичките наши седемнайсет птиченца, които отлитат към голямата европейска столица, се обединяват около политики, полезни за българите, а не за техните „големи европейски семейства“ като ПЕС, ЕНП, АЛДЕ и там другите.

Например защо нямаше единство на нашите евродепутати, като това за Европейския план за младежта. Програма с гарантиран бюджет, който да помогне на всеки млад човек да има достъп до качествено образование и работа. Особено работа, защото знаем, че най-трудно се достига до първия договор. Това е важно за всяко българско момче и момиче – от онези, дето броят правилно от едно до дванайсет. Планът е създаден от лидера на ПЕС – Сергей Станишев, а той освен лидер е и българин. И поради второто не последва първото – да бъде подкрепен и у нас.

Звучи утопично, но евродепутатите ни трябва да са първо български, а после европейски. Основната причина е, че лидерите на партиите имат първо локални интереси, а след това европейски, а за да се постигат локалните цели, е нужна подкрепа на отделните европейски лидери, включително и на Комисията. Това и правят нашите пратеници – посланици на лидерите. Вършат си там своето и от време на време се обаждат…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Добра и реалистична статия. Но фактът, че лидерите на някои партии са се самопоставили на първо място означава, че ЛИДЕРИТЕ НА ТЕЗИ ПАРТИИ НЕ МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, А ЕДИНСТВЕНО САМО ЗА СЕБЕ СИ. Целта им е ПАРИ, ПАРИ и още ПАРИ. За себе си, разбира се. Каква е целта на Мустафата, Пеевски и Кючук? А на Радан Кънев? Само пълен глупак може да мисли, че тези тарикати ще направят нещо за България. И те отиват там като Бареков – благодарение на глупостта на избирателите. Представете си – ПЕЕВСКИ ЕВРОДЕПУТАТ?! На какво отгоре? А, да, сетих се – благодарение на парите, които е пробутал на плужека Карадайъ и на Доган.

  1. Всичко това е така! Но…
   Целият въпрос е, че всички тези РАМАДАНОВЦИ заминават за там, благодарение на НЕКАДЪРНОСТТА НА КУРВЕЛА!!!
   ГЕРБ направи всичко по силите си за ДА НАМАЛИ ЗАГУБИТЕ!!! И УСПЯ!!!
   А какво направи КУРВЕла за да увеличи базата си?
   Н И Щ И Ч К О!!! КУРВЕла просто ИЗЯДЕ И ИЗПИ „победата“ ПРЕДИЗБОРНО!!!
   Както и през 2017 г. СЕ ВЗЕ ЗА НЕПОГРЕШИМА!!! Както и през 2017 г. към нея СЕ ВТУРНА ЦУНАМИ от СЛУЖБОЛЮБЦИ, които искаха И ИМ БЯХА ОБЕЩАНИ ПОСТОВЕ от рода на СТАРШИ ПОМОЩНИК НА МЛАДШИЯ ПИСАР НА ТРЕТИЯ ЗАМ МИНИСТЪР!!!
   А всъщност – КАКВО СЕ СЛУЧВА В БСП???
   Според УСТАВА на БСП – ЦАРЯТ (избраният за „върховен водач“) на КОНГРЕС на 100летницата ПРЕДЛАГА на същия този конгрес да утвърди ПОЛИТБЮРО, ПОСОЧЕНО ОТ НОВИЯ ЦАР!!!
   Внимание – КОНГРЕСЪТ НЯМА ПРАВО ДА ИЗДИГА КАНДИДАТУРИ!!! Може само ДА УТВЪРЖДАВА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ЦАРЯ!!!
   Ето така – след избора на НОВ ЦАР, същият се ОБГРАЖДА С ЛИЧНО ПРЕДАНИ НЕМУ авантюристи, единствената цел на които е ДА ЛАПКАТ!!!
   От тук нататък ето това ПОЛИТБЮРО може да издига НОВ КАНДИДАТ ЗА ЦАР!!!
   И политбюрото НИКОГА НЕ ГО ПРАВИ, щото НОВИЯ ЦАР ЩЕ ГИ ИЗГОНИ!!! И ще умрат гладни, ако трябва да работят!!!
   Ето так – в днешния ден КУРВЕла е НЕСМЕНЯЕМА!!!
   Единственото, което се случва е, че я „натискат“ САМА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА!!!
   Но всички знаем, че КУРВЕла НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ от:
   1. ЗАПЛАТА като ЦАР на БСП!!!
   2. ЗАПЛАТА като „народен“ представител!!!
   3. ЗАПЛАТА като началник на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА!!!
   4. ЗАПЛАТА като КОМИСИОНЕР (участник в МНОЖЕСТВО ралзични парламентарни „комисии“)
   С други думи КУРВЕла ще остане с „последно предупреждение“ ДА СПЕЧЕЛИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!!!
   Които тя СЪЩО ЩЕ ИЗЯДЕ И ИЗПИЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
   И какво ще последва след това – наесен?
   СМЯНА НА ЦАРЯ!!!
   Избор на НОВО ПОЛИТБЮРО, ВЯРНО НА НОВИЯ ЦАР!!!
   Заклеймяване на КУРВЕла като ГНУСНА ПРЕДАТЕЛКА, САБОТИРАЛА ЛЯВАТА ИДЕЯ!!!
   Новият ЦАР НЯМА ДА „ОКАЖЕ ПОДКРЕПА“ на „Втория на Първата лейди“ – шервен радев ЗАЩОТО СИ ИМА СВОЙ ФАВОРИТ!!!
   И така БСП отново ще влезе в познатия ритъм на НИЩОПРАВЕНЕ!!! И НИЩОПЕЧЕЛЕНЕ!!!
   Изход???
   Единственият начин е в политбюро да ВЛИЗА СУЛЮ И ПУЛЮ (ама НЕ КУБРАТ) та ДАНО, белким влязат и УМНИ И РАБОТЛИВИ ХОРИЦА!!!
   Ама стиска ли им на БСП ФЕОДАЛИТЕ да НАПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИЯ НАЙ-НАПРЕД ВЪТРЕ В СЕБЕ СИ???
   ОТНЮДь!!!
   ЙОК!!!

   1. Ближеш ли рани нещастен стихоплетецо. Секна ти кремълската муза май, та си минал на проза. Разбира се и прозата ти също толкова ялова, като „поезията ти. Напразни усилия на любовта путинова. Избълва тонове руска помия тук и кой знае още къде, а накрая нищо. Колко бяхте русофилите в България още веднъж? И на русофили не случи Путя у нас.

    1. Великият путин не случва на русофили, но сручво на инфантилни русофоби със сладки дупенца.
     … и си пий хапчетата, шизи.

 2. Емо Спахийски отново е казал нещата най-точно и интелигентно!

  1. Ха ха казал бил, че и интелигентно. Труд е скрил сички предварително подготвени гръмки статии как БСП сринало диктатурата на ГЕРБ и сега предлага набързо забъркани манджички, които не отговарят на главните нъпроси. Защо путинистите не успяха да мобилизират избирателите, след като беше ясно, че главната задача на тия избори е Путин да получи контрол над ЕП. Не са го pазбрали 80-те % (русофили де, вие какво си помислихте?) или не им дреме на българите за Путин? И второто. Православните ценности. 7 % за пазителите на православието. Половината от гласовете на ДПС. Това е реалността, другото е смешен плач.

   1. Знаех си аз, че путин няма да е пропуснал да се жаври с отверстието ти… такъв сладуран си, че всеки те опрашва.
    … и си пий хапчетата, шизи.

 3. Така си е, такива са евродупетатите ни – правоверни на „Ценностите“ на еврогейците и загърбили нашите българските интереси и ценности. Може би има някои изключения, колкото да потвърдят правилото.

  1. Изглежда на българина не му дреме много за православните ти ценности.

   1. Путин пак ли се гаври с отверстието ти? Споко, нощес пак ще те споходи… и си вземи хапчетата.

 4. Цял чаршаф,много говорене, за да не каже главното за правала на московската стратегия.

 5. SLED,KATO IMA,,REGLAMENT ZA IZBIRANE,,-TRJBVA DA IMAI,,REGLAMENT NA OTZOVAVANE,,!A NE DA GI,,CHAKAME DA SE OBADJT,,! I POSTOJNNA IFORMATZIJ V MEDIITE ZA TOVA,KOETO SA
  PREDLOZILI,GLASUVALI I T.N.T.KAKTO E VAV VSICHKI EVROPEISKI STRANI!SLED,KATO POLUCHVA
  T OGROMNI SREDTSVA,TRJBVA DA DAVAT I MESECHI OTCHETI ZA SVARSHENATA RABOTA!

 6. По същата логика, ако едното следваше другото, сега старите емигранти на Запад, щяха да управляват България, но това не е така. След като имаме Борисов, Царя и Комунистите, СДС, БСП и 45 г. Тоталитаризъм, та до мрачните дни на Воините… Затова, България винаги е била част от Европа, което следва, че всеки българин е Европеец. Не ми „изтъпанчвайте“ Станишев, да ми задава тон, за какво и как трябва да се случи – България влезе в Европейския Съюз не благодарение на червените – а въпреки тях! България трябва да е в криза, за да се случват нещата – инак, ставаме свидетели на нищоправене.

 7. Да бе обикноено, ама не,
  туй е евро деПУТЕ…

  УРААА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.