Хайко Маас пред Г-7: Нужна е единна стратегия спрямо Китай

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас застъпи пред Г-7 позицията за необходимостта от единна стратегия по отношение на Китай с акцент върху спазването правата на човека и основните свободи.

Икономически интереси има навсякъде, но на въпросите за спазването на човешките права трябва да бъде отделено специално внимание, когато става въпрос за Китай, каза Маас преди началото на първото работно съвещание на външните министри от Г-7 в Лондон.

„Нас ни свързват такива ценности като демокрация, свобода и права на човека и имаме намерение най-после отново да ги защитаваме заедно”, каза министърът.

Представителите на водещите световни икономики се виждат за първи път „лице в лице“ след повече от 2 години.

Основна цел на форума е да бъдат намерени нови начини за защита на международния ред от външни заплахи. Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са кризата в Мианма, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, климатичните промени.

В навечерието на срещата британският външен министър Доминик Рааб, след разговори с американския държавен секретар Антъни Блинкън, заяви на съвместна пресконференция, че се наблюдава промяна към обединяване на държавите с еднакво мислене за по-тясно сътрудничество срещу враждебни страни като Русия и Китай.

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, но на тридневната среща са поканени също външните министри на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка в рамките на усилията на Лондон да задълбочи връзките с индийско-тихоокеанския район.

Великобритания, която е председател на Г-7 на ротационен принцип, ще бъде домакин следващия месец и на среща на високо равнище в графство Корнуол.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа