Хамбургер за 5000 долара?!!!

Най-скъпите ястия по заведенията в света

Талиатели с трюфели за $130

ресторант „Мелиса“, Лос Анджелис

s27-melisse-fb"Мелиса" на шеф готвача Джосиа Ситрин е сред най-изисканите в Америка и ненапразно има 2 звезди „Мишлен”. Там се сервира топ версия на иначе простото ястие „макарони със сирене”. При приготовлението купчина прясно сварени талиатели се заливат със сметаново-сиренен бял сос и обилно се наръсват с настъргани италиански бели трюфели от Алба. Можете да го опитате само в сезона за бели трюфели, който е от октомври до декември.

Kopi Luwak

Кафе за

$90 чашката

s27-kopi-luwak-coffee-amazon

Азиатските циветки са симпатични животинки, приличащи на котки, които живеят в Суматра, Ява и Бали. Те се хранят с цели кафени зърна с обвивката им. За най-скъпото кафе в света се използват изпражненията на тези животни. Защо? След като е преминало през храносмилателния тракт на циветката, кафето вече има по-къси пептидни вериги и повече свободни аминокиселини. Самите зърна се измиват, изпичат и сваряват на кафе. Познавачите твърдят, че вкусът му е уникален.

Шоколадов трюфел

за $250

La Madeleine au Truffle, сладкарница Knipschildt Chocolatier,

Норуок, Кънектикът

s27-la-madeleine-au-truffe-chocopologieМайсторът на шоколада |Фриц Книпшилд продава най-скъпия шоколадов трюфел в света. Изработва се по 7-степенна процедура и съдържа шоколадов ганаш, изработен от 71% тъмен шоколад от Валрхона, френски трюфели от областта Перигор, (или италиански бял трюфел, когато има наличност) и трюфелно олио. Ако искате да опитате това чудо, трябва да го поръчате поне 5 дни предварително – бави се заради вноса на трюфели.

Сирене на грил за $214

верига „Серендипити 3“,

Ню Йорк

s27-quintessential-grilled-cheese-fbВеригата ресторанти „Серендипити 3” се появява няколко пъти в този списък и явно има защо. Как се приготвя сирене на грил за 214 долара? Шеф готвачът Джо Калдерони разкрива тайната. Основата е хлебче, изпечено със шампанско Дом Периньон. Върху него се слагат филийки от супер скъпия италиански кашкавал Caciocavallo Podolico. Хлебчето се маже от двете страни с олио и масло от трюфели. Сандвичът се слата в тостер, докато стане златисто кафяв, а кашкавалът се разтопи леко. Ръбовете му се покриват със златно фолио. Сервира се с френска доматена супа с омари в кристална чаша „Бакара”.

Хотдог

за $2300

ресторант “№230, Пето авеню -

най-добре отоплената покривна тераса в Ню Йорк

s27-5th-ave-hot-dog-fb

Ако изпратите предизвестие поне 48 часа по рано, на този ресторант – тераса ще ви сервират най-скъпия хотдог в света. Основата е хлебче бриош, обилно намазано с бяло масло от трюфели. Кренвиршът е направен от мляно японско мраморно телешко месо, предварително изсушено в продължение на 60 дни с добавка от черен трюфел. Добавя се органичен кетчуп със шафран, френска горчица от Чару, лук от Видалия, карамелизиран в Дом Периньон, отлежал 100-годишен балсамов оцет, домашно кисело зеле, леко наръсено с шампанско „Кристал” и платинен хайвер Осетра и украса от ядливо златно фолио.

Пица за $204 200

Пица „Роял“, ресторант „Пиершик“, Дубай

s27-pierchic-fb

Дубай е прочут с разточителния си разкош, но тази пица минава всякакви граници – тя е най-скъпата в света, а може би и във Вселената. Защо? Покрита е с настъргани бели трюфели, черни трюфели от френската област Перигор, могра шафран от Кашмир, фоа гра от Гаскония, ирански бял алмас хайвер (най-скъпия в света), и черен хайвер от белуга, изкиснати в шампанско „Дом Перньон”, японски гъби мацутаке. Мегапицата е украсена с две унции ядливо златно фолио. Само цената на съставките възлиза на 125 000 долара. А дали комбинацията им е вкусна? На кого ли му пука...

Мелба

за $1,000

„Златен разкош“,

верига „Серендипити 3“,

Ню Йорк и Лас Вегас

s27-golden-opulence-sundae-fb

Това е най-известното скъпо ястие на Америка – мелба „Златен разкош”. Мелбата е сътворена за отпразнуването на 50-годишнината на ресторанта от веригата „Серендипити 3” в Ню Йорк през 2005 г. С цената си от $1000 е официално вписан като най-скъпия сладолед в света.

Какво толкова има в него? Три топки ванилов сладолед от Хаити с добавка на ванилия от Мадагаскар. Покрит е с 24-каратово златно фолио и полят с Amedei Porcelana – най-скъпия черен шоколад в света, произвеждан ръчно в Тоскана, Италия. Наръсен с парченца шоколад Chuao от Венецуела и захаросани плодове от Париж. Съдържа още обвити в златно фолио бадеми, шоколадови трюфели, череши, глазирани с марципан. Придружава се от малка купичка с обезсолен черен хайвер, залят със сок от маракуя, портокал и коняк Арманяк. Обилната украса от златно фолио е ядлива.

Хамбургер

за $5000

Fleur Burger 5000,

ресторант „Фльор, Лас Вегас

s27_1Това не е просто най-скъпият хамбургер в Америка, а най-скъпото ресторантско ястие в страната изобщо. Сервира се в Лас Вегас и е авторско дело на шеф Хуберт Келер. Какво ли толкова съдържа сандвич за 5000 долара? Японски мраморен телешки стек, фоа гра (гъши дроб) и трюфели. Върви в комплект с бутилка „Шато Петрус” от 1995 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме