Хаос с връщането на данъци за втори дом в курортите

Собствениците на втори имот в курорт трябва да представят документ с банкова сметка, по която общината да им преведе надвнесения данък.

Търсят един по един собствениците

Трябва да бъде представена сметка, по която да бъдат преведени парите

В момента цари хаос в общинските данъчни структури, след като през април Конституционният съд отмени по-високите данъци за второ жилище в курортите. Причината е, че голяма част от собствениците на имоти в курорти са платили по-високия данък за цялата година, а в момента преизчисляват каква сума трябва да им върнат или приспаднат, ако имат други задължения към общинския бюджет. Оказва се, че тази задача въобще не е лесна и реално не успяват да върнат парите на всички надплатили данъка. Общините изпращат писма на всеки един от собствениците, но има случаи, в които не получават обратна връзка, че то е получено.

„Данъчните пресмятат каква част от налога да върнат и пишат писмо до всеки един човек“, каза по време на форум на тема „Бизнесът и

регионите“ Донка Михайлова, кмет на Троян и зам.-председател на Асоциацията на общините в България. Но експертите в общините трудно откриват собствениците на имотите. Това създава хаос не само за администрациите, но и за изрядните платци, които трябва да покажат пред общината документ от банка за тяхна сметка, по която да бъдат преведени парите.

Михайлова коментира и ВИК сектора и гледната точка на общините по темата за държавните ВИК оператори. „В България има 18 общински ВИК оператора. Вместо държавата да стимулира общините за това, тя ги санкционира“, каза Михайлова и обясни, че ако от общински се премине към държавния ВИК оператор, цената на водата ще нарасне.

На форума стана ясно още, че с 1,6 млрд. лв. по ОП „Региони в растеж“ обновяват 39 града. Това са проекти за възстановяване на паркове, улици и площади, за образователна, спортна и социална инфраструктура, както и за транспорт и енергийна ефективност. „Реализирани са 40 проекта. Сред най-значимите инвестиции с участието на българския бизнес са строителството на завод за замразени тестени изделия в Пловдив и завод за резервни части в зона с потенциал за икономическо развитие в Русе.

Коментари

Задължително поле