ХИВ-позитивен остава зад решетките

Болестта не е попречила на деянията му

ХИВ-позитивен обвиняем поиска да бъде пуснат на свобода, но Окръжният съд в Сливен му отказа. Решението бе потвърдено и от втора инстанция – Апелативният съд в Бургас.

Мъжът, чието име не се съобщава, бил арестуван за незаконно притежание на синтетични наркотици и прекурсори за производството им, като престъпленията са извършени в условията на рецидив. Той обаче поискал да бъде пуснат под домашен арест, за да може да се лекува.

Здравословното му състояние е било взето предвид и задържаният бил настанен не в следствения арест, а в ареста към Сливенския затвор, където има и медицински център. Въпреки това мъжът твърди, че само веднъж е успял да вземе необходимите медикаменти със съдействието на лекуващия го професор, тъй като получаването им става срещу лична карта. Казал, че и друг път бил задържан и освобождаван с по-лека мярка, която не нарушавал.

Окръжният съд обаче посочва, че освен твърденията на обвиняемия, липсват каквито и да е доказателства, че лечението е било преустановено. Още при задържането му изрично било записано, че не е било нужно ХИВ-позитивният да лежи в болница. “Въпросното заболяване е било налице и към деня на процесните престъпления, но не е попречило на обвиняемия да ги извърши”, посочват магистратите. Препис от решението си те изпращат до началника на затвора, както и до прокуратурата, за да бъде осигурено медикаментозно лечение, ако е необходимо и настаняване на обвиняемия в затворническата болница в София.

Коментари

Задължително поле