„Хизбула“ осъди терористичната атака в Барселона

Шиитската групировка „Хизбула“ остро осъди терористичната атака в Барселона, за която „Ислямска държава“(ИД) пое отговорност, предаде The Jerusalem Post.

Базираната в Ливан групировка „Хизбула“, излезе със съобщение, в което твърди, че това е „поредното доказателство за криминалната същност“ на ИД и че членовете на тази групировка са повлияни от култура на „омраза към хората и разрушение на тяхната собственост, базирана на фалшиви основания, които са неприемливи за разума или религията.“

От шиитската групировка добавиха, че „превръщането на невинни цивилни граждани в цели на тероризма е част от сатанински план, който се осъществява от терористите от ИД“ и че целта на тази група „е да навреди на имиджа на джихада и на този на исляма, като цяло.“

„Хизбула“ призова световната общественост да работи заедно, за да елиминира ИД, като първо постави под напрежение регионалните и световните сили, които поддържат групировката, чрез парични средства и защита.

„Хизбула“ и сирийската армия провеждат операция срещу групировката. Вчера ливанската армия започна операция за прочистването на териториите в Ливан, които се контролират от „Ислямска държава“ по сирийската граница.

„Сирийската армия и бойците на „Хизбула“ освободиха 87 квадратни километра от общо 155 кв.км площ на Каламун, който се контролира от Ислямска държава“, заяви източник от „Хизбула“ по-рано.

Ливанската армия отвоюва от „Ислямска държава“ Рас-Баалбек, който е третият по важност населен пункт, контролиран от терористите.

Рас-Баалбек се намира в североизточната част на Ливан по границата със Сирия. Там бяха разположени последните позиции на „Ислямска държава“ на територията на страната. По данни на ливанските военни, в града е имало 600 бойци на терористичната групировка. При операцията са убити около 20 бойци. От ливанска страна има 10 ранени войници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят