Температурите падат още

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Хиляди миряни се поклониха пред частица от ризата на Света Богородица Дълги опашки се извиха пред чудотворната икона на Божията майка в Бачковския манастир

Хиляди миряни се поклониха за първи път пред истинска частица от ризата на Света Богородица в Бачковския манастир, след като тя бе подарена преди година от епископ Герасим от Грузинската православна църква.

На 1 юли тази година частицата от честната риза на Божията майка бе внесена в съборната църква в центъра на Светата Бачковска обител от игумена на манастира архимандрит Симон с тържествена лития, а за пръв път бе изложена за публично поклонение на православните християни у нас едва сега, на Успение Богородично.

Навръх 15 август огромни опашки от желаещи да се помолят за изцеление пред чудотворната икона на Божията майка се извиха в Светата обител. Докато чакаха да влязат в храма вярващите опитаха от курбана, раздаван по стара традиция на този ден, и имаха възможност да гледат на огромна видеостена в дъното на двора запис на Всенощното бдение и началото на празника на Успение Богородично, започнал още предната вечер на 14 август от 19 часа. Богослужебният цикъл бе воден от игумена на манастира архимандрит Симон, а акцент в молебена му бе омразата, която се е настанила в отношенията между хората. Архимандрит Симон измоли доброто да се завърне, докато сводовете на съборната църква бяха огласяни от ангелоподобното пение на формация от най-изтъкнати псалти от цяла България. По обявената предварително програма бдението започна с Повечерие и Велика вечерня, включила молебния канон на Света Богородица, прочетен от игумена пред Бачковската чудотворна икона на най-чистата между жените, удостоила се да донесе с утробата си Исус Христос. Последва Петохлебие и утреня с опело на Божията майка. Със завършването на опелото започна литийното шествие с празничната икона и с иконата на всечестната риза на Богородица с вградена в нея истинска частица от ризата на Пресветата. След това пред манастирските порти бе отслужен тържествен молебен за здраве и спасение на българския народ и отминаване на всякакви бедствия, а литургията бе водена от пребиваващия в манастира Месемврийски епискос Яков. Всенощното бдение завърши с традиционния водосвет на двора на Светата обител на 15 август, а множество предани православни християни прекараха нощта в храма на Бачковския манастир. Някои от тях бяха дошли от доста далеч – Русе, Свищов, Монтана, Враца, но имаше и от селища от Южна България като Пловдив, Асеновград, Първомай, Пазарджик. Още от ранни зори на празничния ден дворът на манастира бе изпълнен с вярващи, желаещи да се поклонят на чудотворната икона на Богородица и да засвидетелстват почитта си към покровителката и застъпницата на Бачковската Света обител. След това миряните опитаха от осветения курбан, който бе приготвен за около 2000 души с над 200 кг овче месо, и си наляха от осветената вода, от която бяха приготвени близо 500 литра от монасите в Бачковската обител. Тя ще остане отворен, докато има желаещи да се поклонят пред иконата на Божията майка и частица от честната й риза, обявиха от манастирското братство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.