Хиляди цивилни още в капана на халифата (ИНФОГРАФИКА)

Офанзивата срещу последния анклав в Сирия е към края си

Падане на Багуз няма да намали риска

Подкрепяните от западната коалиция Сирийски демократични сили (СДС) започнаха в петък мащабна евакуация на последните цивилни жители от района селището Багуз в провинция Деир Езор, северна Сирия, което все още е под контрола на терористичната групировка “Ислямска държава”, но е възможно да става въпрос за хиляди души все още на територията на анклава. Това предаде Ройтерс, като цитира изявление на говорител на състоящите се преобладаващо от кюрди СДС.

По данни на агенцията конвои от камиони, натоварени с хора, са били забелязани в продължение на целия ден да напускат региона. Предполага се, че е възможно общият брой цивилни жители в района на селището в долината на река Ефрат да възлиза на между 3 и 7 хиляди души. Едва след пълната евакуация на всички от района Сирийските демократични сили ще лансират финалната си офанзива срещу последните войници на халифата, барикадирани вътре от седмици, уточняват източниците на Ройтерс.

Дори и “Ислямска държава” да загуби позициите си в Багуз, групировката отдавна се е преориентирала към методите на партизанската война и ще продължи да е регионален риск, предупреждават наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят