Холандският премиер: Турските санкции не са толкова лоши, но са некоректни

Марк Рюте

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че турските санкции срещу правителството не са толкова лоши, но са некоректни, тъй като холандците имат повече основания да са гневни, предаде Ройтерс.

Санкциите, наложени от Турция, предвиждат замразяване на всички дипломатически връзки, но не и икономически отношения между двете страни. Анкара спира всички политически обсъждания на високо ниво с Хага и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Според германският вестник Билд, турските власти имат намерение да проведат още агитационни митинги в Германия до края на март. Споменават се градовете Берлин, Щутгарт и Хамбург.

„Странно ми е, че Турция говорят за санкции, когато виждате, че ние имаме причини да бъдем много гневни за това, което се случи през уикенда”, коментира още Рюте.

Правителството на Рюте бе разгневено от това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече холандците нацисти и от решимостта му да проведе в събота митинги във връзка с референдума сред турците в Холандия без да има разрешение за това.

Коментари

Задължително поле