Християни и мюсюлмани заедно си оправят „къщичката“

Най-бедната община в Пиринско се опитва да тръгне нагоре

“Ние не живеем просто, за да се търпим, тук всички сме си близки и имаме нужда един от друг. Хасан има нужда от Георги и Георги има нужда от Хасан. Това е община Белица и аз се гордея, че съм кмет на такава община.” С тезидуми младият кмет на Белица Радослав Ревански откри първия по рода си празник на общината, наречен “С любов и вяра в общите ни ценности”.

Подобен празник, който събира християни и мюсюлмани, липсваше в Белица. Допреди две години хората все се деляха, не защото се мразят, а защото управленците и политиците следваха линията на разделението. Принципът “разделяй и владей” доведе до застой. Белица е най-бедната община в Пиринско и все се споменава с най-висок процент безработица - над 65%.

Без да адвокатстваме на новия кмет Радослав Ревански (ДПС), с неговото управление Белица започна да диша. Само за две години се направи много, фукат се местните и ни разказват, че вече имат обновени и асфалтирани улици. Направен е пътят до мечото селище, обновен е стадионът, разкрасен е и центърът.

Докато говорим с местните, на мегдана се извива кръшно хоро, а на него се хванали заедно християни и мюсюлмани. Общи песни пеят, но и общи гайлета имат.

“Нашата свърши, ние си поживяхме, пенсионирахме се, но младите ги мислим, тук безработицата е над 60%, работа няма, как ще натрупат стаж, как ще гледат семейства,как ще се пенсионират. Това тия “горе” политиците трябва да мислят.” Така нарежда Фатме и нейната приятелка я подкрепя.

Абди Хахльов продава на площада домашно сирене и кашкавал. “От години се мъча нещо да направя, ама не съм в “схемата”, имах гъбарници - фалирах, с европрограми не мога да се уредя, научих едно,че тези, които се трудят, не стигат до европроектите. Трябва все някъде пари да мушкаш. А за мутра не ставам, така че правя домашно сирене, опитвам се сам да си направя мандра, за това мечтая”, разказва Абди, който е на 42 години.

Семейство Узунови вече над 10 години живее в Лондон, децата им също. Напуснали са Белица пак заради безработицата. “Хубаво е тук, природата е омагьосваща, хората добри и работливи, но и след тия 10 години нищо не се е променило. Пак е застой, няма разкрити работни места, замряло е. Ако дойдат инвеститори ще е друго. Но за нашата фамилия сме решили, връщаме се тук след пенсиониране”, споделят Узунови.

Фризьорски салон насред центъра буквално прилича на декор от соцфилм, сякаш времето в него е спряло. Вътре опушено и мизерно. Но фризьорката щастлива, че има клиенти. “Няма как да го направя луксозно, хората нямат пари, 15 години работя тук под наем и салончето ме храни. Като се замогнат хората, и аз ще се оправя”, признава оправната бръснарка. В Белица има и по-модерен салон, но в това идват повече мъжете, дето не са претенциозни и за 3 лева се доверяват на майсторката.

Най-голямата болка на жителите в общината е, че нямат линейка и Спешен център. Човек да падне, няма как да му се окаже помощ и да се транспортира. А в общината живеят 11 хиляди души, за това липсата на Спешен център е абсурден, казват местните хора. Имат 11 джипита, които често транспортират спешните с личните си коли, за да спасяват животи. А най-близката болница е в Разлог. Сега всички депутати от различни политически сили им обещали да съдействат и беличани се надяват да не останат излъгани надеждите им.

Кметът е оптимист, той смята, че с развитието на туризма и инфраструктурата и инвеститорите ще дойдат в общината. Сега ще бъдат отпуснати 8 млн. лева, за да се оправи пътят до курорта Семково, което ще доведе до повече туристи в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България