Хърватия се извини за сръбските жертви за първи път от войните насам

Участието на Пленкович (в средата) във възпоменателната церемония е първия път, в който хърватски официални лица присъстват на подобно събитие.

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович изказа за първи път от името на хърватски официални лица съболезнования за сърбите, убити по време на войната за независимост на страната, предаде АФП.

Символичният жест се състоя по време на церемония, посветена на жертвите от операция „Буря“ от селището Варивода, разстреляни без съд и присъда два месеца след признаването на независимостта на Хърватия.  Хърватските власти все още не са започнали разследване на престъплението и все още никой от участниците в клането не е бил подведен под отговорност, припомнят наблюдатели. 

Участието на Пленкович във възпоменателната церемония е първия път, в който хърватски официални лица присъстват на подобно събитие организирано от хърватските сърби, посочват наблюдатели. С този си символичен жест Андсрей Пленкович за пореден път се опита да демонстрира желанието на хърватските власти да работят за подобряване на все още крехките отношения със Сърбия, се казва в официално съобщение на правителството в Загреб.

Коментари

Задължително поле